Finding Beauty

Kunstfotoets danske pioner, Keld Helmer-Petersen, præsenteres i stor udstilling med fotos, der lægger vægt på grafiske kvaliteter, linjer, former og farver

14. juni 2019 - 18. januar 2020 Rotunden - Udstilling
billedetekst som læses af skærmlæser Villa Vista, 1940
Finding Beauty. Fotografi af Keld Helmer-Petersen
14. juni 2019 til 18. januar 2020
Den Sorte Diamant
Søren Kierkgeaards Plads 1, København

Entré: 60 kr. Stud. 30 kr. Klub + u. 18 år gratis

Man-fre 10-19 
OBS: LØRDAG D. 18. JANUAR KL. 10-13

’Den bedste fotograf, du aldrig har hørt om’, skrev det britiske magasin Creative Review i 2007 om Keld Helmer-Petersen. Han var den første dansker, der for alvor arbejdede med kameraet som et kunstnerisk redskab til at skabe fotografier, der skulle beundres for deres æstetik; for de grafiske kvaliteter, linjer, former og farver. Han omsatte sine iagttagelser af den moderne verden til iøjnefaldende, nytænkende billeder. Da han som 28-årig udgav den banebrydende 122 Farvefotografier (1948) vakte det opsigt verden over, og et uddrag blev bragt i det amerikanske Life Magazine. 

Udstillingen Finding Beauty - fotografi af Keld Helmer-Petersen følger fotografen fra begyndelsen af 1940’erne til hans sidste værker skabt i årene op til hans død i 2013. Den fortæller historien om den autodidakte amatørfotograf, der blev en toneangivende frontløber for dansk modernistisk fotografi, og hvis kendetegn var den gennemførte formalisme. Hans fotos er på én gang helt tidløse og stærke signalementer af en særlig modernitet, hvor især arkitektur, industri og infrastruktur er fremtrædende

Arrangement 9. januar: To foto-eksperter om Keld Helmer-Petersens fotobøger
Inger Ellekilde Bonde og Mette Sandbye i samtale om det, der gør 122 Farvefotografier og Keld Helmer-Petersens andre fotobøger så banebrydende

Det var det samme, der optog ham, uanset om motivet var mastekraner eller plantestængler: Den umiddelbart genkendelige hverdagsverden blev via kameraet set som stramme kompositioner eller mønstre. Selv gav han udtryk for, at han ledte efter en anden slags verden i denne verden, og selv i det mest banale eller uanselige – en benzinpumpe, en kran eller en revnes mønster i asfalten – kunne han finde en ukompliceret grafisk skønhed. En fotoserie og tilhørende bog fra 2004 kaldte han ligefrem Danish Beauty. 

Dansk arkitektur og design

Max, Mischa coverDanish beauty, 1972-1995

Fotografiet var Helmer-Petersens primære udtryksmiddel, men han arbejdede i konstant dialog med andre kunstformer: Maleri, skulptur, arkitektur, musik og film. Han var fra begyndelsen opmærksom på tendenser og bevægelser i dansk og international kunst og arkitektur og forstod at omsætte inspirationen til det fotografiske billede. Arkitekturen var et centralt omdrejningspunkt i hans virke, og han var som fotograf del af dansk arkitektur og designs guldalder og indgik i det vidtfavnende kunstneriske miljø i 1950’erne og 1960’erne, der spændte fra abstrakte avantgardekunstnere som Albert Mertz og Gunnar Aagaard Andersen til arkitekter som Poul Kjærholm og Jørn Utzon. Men han var samtidig fuldstændig på højde med internationale stjerne-fotografer som Harry Callahan, Edward Weston og Albert Renger-Patzsch. 

Finding Beauty er den første store, retrospektive udstilling siden 1990 af Keld Helmer-Petersens virke. Den er forskningsbaseret, udspringer af en ph.d.-afhandling om kunstfotografen og er blevet til i tæt samarbejde med arvingerne. Med afsæt i Helmer-Petersens righoldige arkiv, som i 2014 blev overdraget til Det Kgl. Bibliotek, introduceres centrale hovedværker såvel som prøveaftryk, diapositiver, kontaktkopier, tegninger, collager, forarbejder og film, der ikke har været vist tidligere. Udstillingen giver således et nyt perspektiv på Helmer-Petersens virke og belyser for første gang hans arbejdsproces og historie. 

Keld Helmer-Petersen er repræsenteret i samlinger i både Danmark og udlandet, bl.a. andet Museum of Modern Art (New York), Museum Folkvang (Essen), Brandts (Odense), Statens Kunstfond og en serie af hans værker udsmykker togstationen i Københavns Lufthavn.

Undervisning i udstillingen 

Klasser fra grundskole og ungdomsuddannelser kan deltage i undervisningsforløb eller besøge udstillingen på egen hånd. Klassebesøg skal bookes på forhånd. Se mere om undervisningsforløbet her: http://www.kb.dk/da/dia/undervisning/190603_Finding-Beauty.html 

Book: skriv en mail til undervisning@kb.dk 

OMVISNING I UDSTILLINGEN
Grupper kan booke omvisning med udstillingsguide i udstillingen. Omvisningen varer 1 time.
Sprog: Dansk
Maks: 30 personer pr. gruppe
Pris:Mandag-fredag indtil kl. 17.00: 975 kr.
Mandag-fredag efter kl. 17.00 samt lørdage: 1.325 kr
Book: skriv en mail til undervisning@kb.dk

Pressen skrev:

Politiken
Keld Helmer-Petersen "var ikke kun optaget af at gengive en skønhed i verden, så meget som at vække den skønhed, der hviler som en mulighed i det fotografiske papir. Det viser den flot installerede udstilling, som foregår i udstillingsrummene nede i kælderen under Den Sorte Diamant"
Karsten R.S. Ifversen

Magasinet Kunst
"Udstillingen Finding Beauty fremstår, som titlen antyder, som en smuk klassisk udstilling af et usædvanlig dedikeret fotografisk virke og en visionær kunstners leg med fotografiske former. Her kan publikum opleve, hvorledes Helmer-Petersen umiskendeligt forblev sin egen. (...) Helmer-Petersens masserer musisk universet. Han var og er én af de helt store enere, der flyttede fotografiets tonearter."
Tove Thage 

Weekendavisen
"[...] Og så præsenterer Det Kgl. Bibliotek en fotohistorisk begivenhed i form af en retrospektiv udstilling med den største danske modernist Keld Helmer-Petersen, der har opnået verdensberømmelse efter sin død i 2013, og hvis avancerede semiabstrakte univers fremstår så friskt, som var det lavet i går."
Mette Sandbye

Læs artikel i Det Kgl. Biblioteks Kulturkalender af udstillingens kurator, Inger Ellekilde Bonde, om Keld Helmer-Petersens navnkundige fotobog 122 Farvefotografier.

The WiresThe Wires, Chicago 1950


Udstillingen er støttet af:
15. Juni Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Politiken-Fonden

✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉