Sophia Kalkau og Ursula Andkjær Olsen med Cirkelbryder

Ny udstilling med foto-serier samt tekst, lyd og håndskrift udfolder samarbejdet mellem to af landets mest anerkendte navne inden for billedkunst og litteratur

20. september 2019 - 18. januar 2020 Rotunden
 Sophia Kalkau: Double Cross Circles
Cirkelbryder. Sophia Kalkau og Ursula Andkjær Olsen
20. september 2019 til 18. januar 2020
Den Sorte Diamant
Søren Kierkgeaards Plads 1, København

Entré: 60 kr. Stud. 30 kr. Klub + u. 18 år gratis

Man-fre 10-19 
OBS: LØRDAG D. 18. JANUAR KL. 10-13

Cirkelbryder giver for første gang en samlet introduktion til det unikke samarbejde mellem billedkunstneren Sophia Kalkau og forfatteren Ursula Andkjær Olsen. Udstillingen viser ni af Kalkaus fotografiske serier sammen med Andkjær Olsens ord installeret som tekst, lyd eller håndskrift. Udstillingen præsenterer dermed to af Danmarks mest anerkendte navne inden for hhv. fotografi og skønlitteratur.

Sophia Kalkaus værker er smukke og umiddelbart ligetil, men de rummer en stor kompleksitet. Hendes poetiske fortællinger besidder både humor og alvor og placerer sig i et krydsfelt mellem skulptur, performance og fotografi. Samtidig kredser værkerne om universelle emner som kroppen, drømmen og eksistensen.

17. januar kl. 16: Finissage
Kom og drik et glas bobler med os, når vi siger farvel til udstillingen. Kunstnerne vil være til stede. Kræver kun billet til udstillingen.

Igennem mere end et årti har Sophia Kalkau arbejdet tæt sammen med digteren Ursula Andkjær Olsen. Hun er en af de få danske lyrikere, der trods en udfordrende, men dybt original stil – hendes ”knirkende, knopskydende hermetik” med litteraturkritiker Erik Skyum- Nielsens ord – er kendt og afholdt af mange danske læsere. De to kvinders kunstneriske samarbejde er gensidigt som et venskab: Kalkau står for at sætte visuel form på Andkjær Olsens bøger, Andkjær Olsen digter om Kalkaus billeder. Ord og billeder forenes i et fortættet, fælles kunstnerisk udtryk.

WhiteStory-bSophia Kalkau: Cirkelbryder 2019

Udvalg af fotoserier
Udstillingen på Det Kgl. Bibliotek viser et udvalg af de af Kalkaus fotoserier og enkelte skulpturer, der alle har et element af udveksling med Andkjær Olsen. Det er spektakulære værker, der iscenesættes skulpturelt og sanseligt med teksten inkorporeret som lyd, skrift eller video. For eksempel kan Kalkaus monumentale fotoserie Off White/Solen er Hvid (2014) opleves. Det har ledsagende tekst af Andkjær Olsen, der til lejligheden indgår i det nykomponerede lydværk On/Off af den britiske komponist Juliana Hodkinson.

Sophia Kalkau er uddannet fra Det Kgl. danske Kunstakademi og har siden starten af 1990’erne udstillet hyppigt i både ind- og udland, heriblandt på Glyptoteket, i Malmø Kunsthal og Maison du Danemark. Senest Stoffet og Ægget på Kunsten, Museum of Modern Art Aalborg. Hun er gennem årene blevet tildelt adskillige priser og hædersbevisninger. I 2018 modtog hun Kunstkritikerprisen for sin udstilling, Line of Circles, vist på Sorø Kunstmuseum, og året forinden blev udstillingen præmieret af Statens Kunstfond. I 2015 blev hun tildelt Statens Livsvarige Hædersydelse.

Ursula Andkjær Olsen debuterede med Lulus sange og taler i 2000 og har siden udgivet en lang række digtsamlinger – og senest den anmelderroste roman Krisehæfterne. Hun har skrevet tekster og dramatik til opera og sceniske værker heriblandt Sol går op, sol går ned og Den bedste af alle verdener. Hun er uddannet cand.mag. i musikvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet og har gået på Forfatterskolen 1997-99. I dag er hun rektor på Forfatterskolen. Hun har modtaget adskillige priser, er medlem af Det Danske Akademi og blev i 2017 tildelt Statens Livsvarige Hædersydelse.

Politiken
'Lille udstilling, stor virkning', kunstanmelder Peter Michael Hornung og lyrikanmelder Thomas Bredsdorff.

Se og læs kurator Sarah Giersings opslag i Det Kgl. Biblioteks Kulturkalender om udstillingen. 

Lydværket On/Off 
18 minuttter. Binaural og ambient lydinstallation. Ord og stemme: Ursula Andkjær Olsen. Komposition: Juliana Hodkinson. Recording engineer, mix og masterering: Peter Weinsheimer. Optaget ved Staatliches Institut für Musikforschung, Berlin, juli 2019. Skabt med støtte fra Neumann Berlin og Augustinusfonden. Hør og se:

Schadeprisen 2019
Cirkelbryder er nomineret til Schadeprisen 2019. Prisen gives til et 'tværæstetisk værk fra det forgangne år, der på en både folkelig og litterært normbrydende måde udvider litteraturens rammer ved at lade teksten spille sammen med andre æstetiske udtryksformer'.
Prisen er indstiftet af Krabbesholm Højskole og Jyllands-Posten.

✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉