François Zimeray

Students Only! Town Hall - scenen for profiler fra international politik

onsdag 21. oktober 2015 kl. 17:00 Dronningesalen
Den franske ambassadør blev for alvor kendt i Danmark, da han som deltager ved debatmødet på Krudttønden blev øjenvidne til terrorangrebet 14. februar.
Den franske ambassadør blev for alvor kendt i Danmark, da han som deltager ved debatmødet på Krudttønden blev øjenvidne til terrorangrebet 14. februar.

Særarrangement for studerende: Mød François Zimeray, fransk ambassadør i Danmark og tidligere fransk ambassadør for menneskerettigheder 

”Har vi fejlet?” Dette spørgsmål klæber sig som en skygge til begrebet menneskerettigheder i en tid, hvor Europa oplever den største flygtningekrise siden 2. verdenskrig. Krænkelser af menneskerettighederne og manglende beskyttelse mod overgreb har drevet millioner af mennesker på flugt fra Syrien, Afghanistan, Eritrea og Yemen. Hvordan skal vi i moderne tid forankre og sikre de idealer, der i 1948 førte til, at FN´s Generalforsamling vedtog Verdenserklæringen om Menneskerettighederne?  Hvilke forandringer skal der til i den internationale retsorden og i staternes praksis så menneskelig værdighed og ligeværd sikres? Er den liberale verdensorden med menneskerettighederne i centrum grundlæggende udfordret? 

Det Kongelige Bibliotek og Det Udenrigspolitiske Selskab præsenterer i efterårets Town Hall François Zimeray.

Zimeray, der er en af de mest synlige og aktive skikkelser i det diplomatiske korps i Danmark, har siden 1970´erne kæmpet for at fremme menneskerettigheder i international politik både ved Den Internationale Straffedomstol og som Frankrigs menneskerettighedsambassadør på mere end 120 diplomatiske missioner i den krigs- og voldshærgede verden.

I et portræt i Politiken af ambassadøren konstaterede Bjørn Bredal, at Zimeray har været "dybt involveret i fransk udenrigspolitik": "Han er ven både med præsident François Hollande og med hele toppen af fransk politik til højre og venstre, herunder (...) udenrigsminister Laurent Fabius."

Læs interview med François Zimeray i Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin diamanten her: "Folkedrab er stadig muligt".  

CV, François Zimeray:

Født 4. juli 1961 i Paris
Uddannet advokat.
Var borgmester i Petit-Quevilly i Normandiet fra 1989 til 2001 og præsident i storkommunen Rouen fra 2001 til 2008.
Blev i 2003 udnævnt som advokat ved Den Internationale Straffedomstol som en af de første.
Medlem af Europa-Parlamentet fra 1999 til 2004 for Parti Socialiste.
I 2008 blev han fransk menneskerettighedsambassadør. En post han bestred indtil sin udnævnelse til fransk ambassadør i Danmark i 2013. Hvervet som ambassadør besættes for tre år ad gangen.
Kilde: Berlingske

Charlotte Flindt 


 


I samtale med Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab. 

Flindt Pedersen har arbejdet med menneskerettigheder og minoritetsrettigheder i mere end 20 år - ikke mindst som international chef og vicedirektør på Danmarks nationale menneskerettighedsinstitution, Institut for Menneskerettigheder.

ARRANGEMENTET FOREGÅR PÅ ENGELSK.

Arrangør: Det Kongelige Biblioteks studenternetværk Students Only! i samarbejde med Udenrigspolitisk Selskab.