Vesterlandets undergang - en dyster og aktuel forudsigelse

Lektor Adam Paulsen fortæller for Diamantklubbens medlemmer om Oswald Spenglers storværk Vesterlandets Undergang, som for 100 år siden forudsagde et kulturelt og samfundsmæssigt forfald i Vesten

mandag 28. oktober 2019 kl. 18:00 Blixen-salen
 

Gratis arrangement for DIAMANTklubben, men billet kræves. 

Bestil på 9132 4888 eller afhent i Diamantinformationen. Husk medlemskort. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling. Bliver man forhindret meldes afbud enten på 9132 4888 eller på diamantklubben@kb.dk.

       Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Når Rune Lykkeberg d. 28. oktober gæster Dronningesalen på Det Kgl. Bibliotek vil han, med udgangspunkt i sin nyeste bog Vesten Mod Vesten, tale om vestens politiske, intellektuelle og kulturelle tilstand. Med eksempler fra kultur- og idéhistorien undersøger bogen, hvorfor vesten er ved at erodere sig selv indefra. Men måske blev mange af de konflikter og politiske implikationer, der i dag hjemsøger vesten, allerede forudset for 100 år siden.

Den tyske historiker og filosof Oswald Spengler udgav i 1918 hovedværket Vesterlandets Undergang (Untergang Des Abendlandes), der blev en af det tyske bogmarkeds mest spektakulære succeser i 1920’erne med over en halv million solgte eksemplarer. Spengler forudså et uundgåeligt forfald i kulturen, hvor rodløsheden skepticismen, formløsheden og steriliteten i sidste ende vil have sejret over kunsten, folket og nationen.

Ifølge Spengler vil denne proces tage op mod 100 år og i sidste ende markere en overgang fra parlamentarisme til cæsarisme, hvor pøbelvældet vil frembringe en ”cærsar” som vil gøre det af med de gamle eliter. Det er faretruende tæt på populismens dyrkelse af den store mand, som vi ser mange steder i vesten i disse år. Spenglers teorier har vist sig at være så nøjagtige og langtidsholdbare, at prominente tænkere senere hen har udtalt, at Spengler ”truer med at få ret”.

Adam Paulsen er lektor ved Institut For Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet og har udgivet flere artikler og bøger om Tyskland i starten af 1900-tallet. Han vil tage os med på en rejse igennem Spenglers værk og se på om, Spengler virkelig truer med at få ret.

✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉