Finske Kjell Westö i samtale med Martin Glaz Serup

Samtalen med den tidligere vinder af Nordisk Råds Litteraturpris vil især tematisere emner som fællesskab og ensomhed, ambitioner og prisen for succes

torsdag 10. december 2020 kl. 20:00 Dronningesalen
Kjell Westö (foto: Marica Rosengard) og Martin Glaz Serup
Kjell Westö (foto: Marica Rosengard) og Martin Glaz Serup

ENDNU IKKE FORSALG

   
Standard 125 kr.
Diamantklub 75 kr.
Studerende 25 kr.
Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

I Den Sorte Diamant præsenteres den finske forfatter Kjell Westö til en samtale med den danske forfatterkollega Martin Glaz Serup. 

Historie om harmoni og dissonans
Kjell Westö vil fortælle om valget af en verdensberømt finsk dirigent som hovedperson i Tritonus. En historie, som udspiller sig i den finske skærgård, hvortil dirigenten er flygtet for i sit luksussommerhus ved Östersjöen at komme videre efter nederlag i både sit professionelle og sit kærlighedsliv. Han veksler mellem harmoni og dissonans i sin søgen efter svar på nogle akutte eksistentielle spørgsmål: Hvordan kan vi leve sammen, med alle vores forskelle og uligheder, i en tid som vores?

Samtalen vil således tematisere emner som fællesskab og ensomhed, ambitioner og prisen for succes samt mødet mellem bymennesker og indbyggerne på landet. Tritonus er den musikalske term for det dissonante, såkaldte djævleinterval.  

Kjell Westö
Forfatteren er kendt for sine historiske skildringer af det finske samfund og behandlingen af de kollektive traumer fra borgerkrigen i 1918. Traumet er også omdrejningspunktet i Westös roman Luftspejling 38, som han vandt Nordisk Råds Litteraturpris for i 2014 – en pris, han også var indstillet til i 2001 og  2003. Kjell Westö er tildelt flere store nordiske priser, bl.a. Finlandsprisen, Samfundet Di Nios store pris, Sveriges Radios Romanpris og Svenska Akademiens Finlandspris.  Westö siger selv, at kernen i hans forfatterskab er en umættelig interesse for mysteriet mennesket og en ukuelig vilje til at finde ud, hvorfor vi er, som vi er, og hvorfor vi gør de ting, vi gør. Han bevæger sig i både fortiden og nutiden og skildrer et væld af forskellige mennesketyper med kontrasterende synspunkter og forskellige livsvilkår. Hans ottende og seneste roman, Tritonusen skærgårdsfortælling, udkommer simultant i Finland, Norge, Sverige og Danmark d. 21. august.

Westös er i samtale med digter, forfatter, redaktør m.m. Martin Glaz Serup. Han har bl.a. udgivet ni digtsamlinger seks chapbooks og elleve børnebøger. Han er aktuel med digtsamlingerne Uendelige sommer (2020) og Endnu er dagen ikke spildt (2019). Har modtaget Micheal Strunge-prisen, Københavns Universitets Guldmedalje og Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. Glaz Serup har en særlig tilknytning til Finland. Ikke alene er en række af hans bøger oversat og udgivet i Finland, hvilket har medført en fortløbende dialog med mange af hans finske forfatterkolleger, men han er desuden  bestyrelsesmedlem i Kulturfonden för Finland och Danmark - som tillige er samarbejdspartner for arrangementet.

SVDK_KF med bro✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉