Se livestream: Matilda Gustavsson om MeToo i medierne

I sin bog Klubben uddyber den prisbelønnede journalist beretningen om sin afsløring af skandalen i Det Svenske Akademi, der havde tilknytning til MeToo-debatten

tirsdag 20. oktober 2020 kl. 20:00 Dronningesalen


Vi går live her på siden tirsdag kl. 20


Bedst som troede, at debatten om MeToo var forstummet i Danmark, før den rigtigt var kommet i gang, har Sofie Linde sparket nyt liv i diskussionen og sat gang i den selvransagelse, der finder sted lige nu i den danske mediebranche og på andre arbejdsplader. I et nordisk perspektiv har Sverige været det land, hvor MeToo allertydeligst har sat sine spor i samfundet, og debatten fik en kolossal effekt i 2017 i kølvandet på afsløringen af den amerikanske filmproducent Harvey Weinsteins mangeårige overgreb og krænkelser mod kvinder, som han i foråret 2020 fik en dom på 23 års fængsel for. 

Topaktuelt besøg
I spidsen stod Matilda Gustavsson fra Dagens Nyheter. Hun er svensk presses svar på de New York-journalister, der afdækkede Weinstein-sagen. Det var nemlig hende, der skrev jordskredsartiklen om de 18 traumatiserede personer, der alle var ofre for den nu dømte Jean-Claude Arnault i Det Svenske Akademi. Gustavssons drive udløste en heftig MeToo-diskussion i Sverige i medier, i politik og i forbund og fagforeninger, hvis modstykke på ingen måde - indtil nu? - har kunnet genfindes i Danmark. Matilda Gustavssons besøg på International Forfatterscene er dermed topaktuelt. 

Seksuelle overgreb i Det Svenske Akademi
Matilda Gustavsson slog i 2017 sprækker i jorden under Det Svenske Akademi, da hun i en stor artikel i Dagens Nyheter bragte 18 kvinders fortællinger om seksuelle overgreb og trusler begået af den såkaldte kulturprofil, den kunstneriske leder af Forum og nær ven af Det Svenske Akademi, Jean-Claude Arnault. En sag, der naturligvis havde stærk tilknytning til MeToo-debatten.

Gustavssons afsløringer førte til en indgående, intern advokatundersøgelse af Det Svenske Akademi, som videre førte til en omfattende krise, en aflyst Nobelpris i litteratur i 2018 og en omfattende reorganisering af Akademiets arbejde. For sin reportage om Arnaults seksuelle overgreb og hans relation til Det Svenske Akademi blev Matilda Gustavsson tildelt den svenske pris Stora Journalistpriset.

I sin bog Klubben – en undersøgelse uddyber hun beretningen om Det Svenske Akademis vej fra at have været verdens måske mest magtfulde litterære institution til at fremstå skandaleramt, ynkeligt og forkrøblet.

Matilda Gustavsson er i samtale om alt dette med Det Kgl. Biblioteks Lise Bach Hansen, der i mange år bl.a. har stået i spidsen for International Forfatterscene og i en årrække fået nogle af verdens største forfattere og internationale politikere til scenen i Dronningesalen i Den Sorte Diamant. Hun har sammen med  Barbara Læssøe Stephensen for nyligt skrevet bogen Sæt scenen – kunsten at kuratere live-events.

Læs Lise Bach Hansens kronik i Politiken om forskellen på MeToo-bevægelsen i Danmark og Sverige her.

Arrangeret i samarbejde med:

Dansk-Svensk Kulturfond 


LOGO_SVERIGES_AMBASSAD_RGB


✉ 
Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉