Den peruvianske Nobelpris-vinder Mario Vargas Llosa

I det imponerende forfatterskab har magtens dæmoni og Sydamerikas store samfundsproblemer som vold, oprør, terror og korruption altid spillet en central rolle

mandag 17. juni 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Mario Vargas LLosa er i Dronningesalen i samtale med forfatter Carsten Jensen. Foto: Ximena Garrigues og Sergio Moya
Mario Vargas LLosa er i Dronningesalen i samtale med forfatter Carsten Jensen. Foto: Ximena Garrigues og Sergio Moya

KØB BILLET

   
Standard 125 kr.
Diamantklub   75 kr.
Studerende   65 kr.

Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Mario Vargas Llosa regnes for en af sin generations vigtigste romanforfattere. I 2010 modtog han Nobelprisen i litteratur.
Vargas Llosa har måske ikke hos et bredt publikum opnået samme popularitet som kollegaen Gabriel Garcia Marquez, men som både forfatter og opinionsdanner (på den liberale centrum-højre-fløj) fremstår han alligevel som en af Sydamerikas mest markante stemmer.

Allerede med La ciudad y los perros (1962, da. Byen og hundene, 1967) påbegyndte han sin aldrig aftagende kritik af volden i det latinamerikanske samfund.

Illu musik Gismonti klaver

Et tema, som måske kulminerede med La fiesta del Chivo (2000, da. Bukkens fest, 2005) om Rafael Trujillos 30 års diktatur i Den Dominikanske Republik. I det hele taget har Sydamerikas store samfundsproblemer som vold, oprør, terror, korruption altid spillet en central rolle i hans litteratur.

Da han i 2010 blev tildelt Nobelprisen, blev hans ’kortlægning af magtens strukturer og hans prægnante beskrivelser af individets modstand, oprør og nederlag’ fremhævet i begrundelsen. 

For 25 år siden tabte Mario Vargas Llosa overraskende præsidentvalget i Peru til Alberto Fujimori. 

I forbindelse med besøget i Danmark udgiver forlaget Klim romanen Vejen til paradis (El paraíso en la otra esquina) om kvindesagsforkæmperen Flora Tristán og hendes barnebarn maleren Paul Gauguin.

Vargas Llosa er på scenen i samtale med forfatter og samfundsdebattør Carsten Jensen, som har udgivet en række romaner, kritiske essays, artikler og rejsebøger. Med rejsebøgerne Jeg har set verden begynde (1996) og Jeg har hørt et stjerneskud (1997) fik Carsten Jensen sit store folkelige gennembrud. Med romaner som Vi, de druknede (2006) og Den første sten (2015) er han blevet en af Danmarks mest læste forfattere, og romanerne er desuden blevet solgt til en lang række lande.

Introduktion til Mario Vargas Llosas forfatterskab: Artikel i Det Kgl. Biblioteks Kulturkalender af Kim Skotte, litteratur- og filmkritiker HER