Johan Harstad med prisbelønnet roman om mødet med USA

Norges største forfatterhåb med gigantisk epos om ung nordmands rodløshed og forsøg på at skabe en tilværelse i det splittede og kaotiske amerikanske samfund

torsdag 13. juni 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Johan Harstad (Foto: Rasmus Schou) og Mikkel Harder Munck-Hansen.
Johan Harstad (Foto: Rasmus Schou) og Mikkel Harder Munck-Hansen.
KØB BILLET

   
Standard 125 kr.
Diamantklub   75 kr.
Studerende   65 kr.

Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

I 2017 vandt Johan Harstad den eftertragtede norske litteraturpris Sult-prisen, som hvert år tildeles en fremtrædende yngre forfatter. Prisen vandt han bl.a. for sin seneste roman, den knap 1100 sider lange Max, Mischa og Tet-offensiven fra 2015.

Romanen handler om den 35-årige norske teaterinstruktør Max Hansen, der på en turné i USA lider af søvnløshed og længes hjem til Norge. Men da han har levet i USA i 20 år, er han nervøs ved tanken om at vende tilbage til sit nordiske hjemland. I løbet af sine søvnløse nætter beretter han om opvæksten i Stavanger, flytningen til USA og sit forhold til den canadiske kunstner Mischa. Dette er det ene store spor i romanen, det andet spor handler om Max Hansens onkel, der flyttede til USA i slutningen af 60erne for at blive jazzmusiker, men i stedet endte som frivillig soldat i Vietnam-krigen. Denne krig har altid fascineret Max, og da han af sin mor får fortalt, at han har en onkel i USA, som har kæmpet i Vietnam, opsøger han ham – og ender med at flytte ind hos onklen. Samtidig får han hul på en lovende teaterkarriere i New York.

Max, Mischa cover

I forbindelse med udgivelsen af den danske oversættelse skrev Christian Johannes Idskov i Politiken:
’Johan Harstad tryller med romanens episke muligheder. (…) Harstad sammenblander bogens mange temaer (herunder kunst, krig og eksil) med en imponerende sans for både progression, persontegning og detaljerigdom.’

Johan Harstad debuterede som 22-årig med kortprosa-samlingen Herfra bliver du bare eldre. I 2015 udgav han sin første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i mylderet?, som siden er blevet udgivet i en lang række lande. 

Harstad er på scenen i Dronningesalen i samtale med skuespiller og instruktør Mikkel Harder Munck-Hansen. Han er sceneinstruktør, uddannet skuespiller, tidligere skuespilchef på Det Kgl. Teater samt flere andre teatre.