Kristen Roupenian (US)

International Forfatterscene. Ny novellesamling om magt og sex, som også skriver sig ind i MeToo-debatten. I Blixen-salen er Roupenian i samtale med kulturjournalist Lucia Odoom

mandag 8. april 2019 kl. 20:00 Blixen-salen
Forfatter Kristen Roupeninan (Foto: Elisa Roupenian Toha) og kulturjournalist Lucia Odoom
Forfatter Kristen Roupeninan (Foto: Elisa Roupenian Toha) og kulturjournalist Lucia Odoom

KØB BILLET

   
Standard 125 kr.
Diamantklub   75 kr.
Studerende   65 kr.

Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

I december 2017 blev Kristen Roupenians novelle Cat Person publiceret i det ansete amerikanske tidsskrift The New Yorker. Novellen gik omgående viralt med mere end én million læsninger og udløste en voldsom debat om fortolkning og handlingsforløb. 

Roupenian var på daværende tidspunkt totalt ukendt og havde nærmest opgivet en karriere som forfatter. Men novellen ramte i den grad noget i tiden og har fundet millioner af læsere verden over. Et par måneder senere fik Kristen Roupenian en syv-cifret forlagskontrakt for sin første novellesamling Kattemenneske og andre fortællinger, der nu udkommer på dansk. 

Cat Person blev et indspark i debatten om magtfordeling mellem kønnene i en moderne datingkultur. Novellen handler om den 20-årige studerende Margot og hendes forhold til den noget ældre Robert. Debatten begyndte, ifølge Roupenian selv, hovedsaligt blandt kvinder, der internt delte novellen på de sociale medier, hvor de fortalte om en personlig identifikation med novellens hovedperson og problemstillingen i forbindelse med et stævnemødes forløb. I novellen munder stævnemødet ud i et samleje mellem Margot og Robert, selvom Margot måske ikke helt har lyst til det. 

Novellen skriver sig således direkte ind i MeToo-æraen og diskussionen om, hvor grænsen for seksuelt samtykke ligger.

Læs novellen online i The New Yorker her.

Råt kvindeligt begær

Kattemenneske_cover 

Kristen Roupenians Kattemenneske og andre fortællinger udkommer på dansk på forlaget Gyldendal 27. marts. I sin skildring af kærlighedslivets dynamikker er hun stærkt inspireret af genrelitteratur som gysere og indtager gerne kvinders synspunkt. Hun har udtalt til Magasinet Atlas: 'Jeg er interesseret i at fortælle om råt kvindeligt begær. Den slags udækkede begær, som man alt for sjældent ser i litteraturen.” 

I et interview i Politiken med Kristen Roupenian skriver Birgitte Kjær om samlingens noveller:
'Historierne lyder måske nok aldeles bizarre, når man får dem opridset helt kort, men fælles for dem er, at man som læser til at begynde med er helt i øjenhøjde med hovedpersonerne, sympatiserer med dem og deres motiver og, side for side, bliver hevet med ned og ind i en dyster hule af begær og perversitet. Som var novellen en glat, mudret skråning, man glider nedad.'

I Blixen-salen er Roupenian i samtale med kulturjournalist Lucia Odoom.