AFLYST PGA. SYGDOM - NY DATO TIL FORÅRET - Dag Solstad (NO) og Klaus Rothstein

Fodboldsamtaler (4:4) - Hvorfor er fodbold så stærk en fortælling?

torsdag 15. november 2018 kl. 20:00 Dronningesalen
Dag Solstad og Klaus Rothstein. Foto: Tom Sandberg/Pressefoto
Dag Solstad og Klaus Rothstein. Foto: Tom Sandberg/Pressefoto

 

Standard 125 kr.
Diamantklub 75 kr.
Studerende 65 kr.
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

AFLYST PGA. SYGDOM - NY DATO TIL FORÅRET

Fodbold: Drama, sagn, eventyr

Når bolden ruller, bliver fodbold til et drama, et eventyr, hvor tiden står stille, og spændingen giver åndenød. Derfor rives millioner af mennesker kloden over med af spillet, mens mange forfattere og intellektuelle ser det, der foregår på banen, som en arketypisk dramatisk fortælling med mange lag af konflikter og følelser. 

Dette er udgangspunkt for samtalen i Dronningesalen mellem den norske forfatter Dag Solstad og litteraturkritiker og fodbold-entusiast Klaus Rothstein – en del af serien Fodboldsamtaler.

Illu red.tekst Fodbold Johan Cruyjff_Foto Bert Verhoeff.wikiJohan Cruyff, i midten, i en landskamp for Holland. Foto: Bert Verhoeff

Dag Solstad er internationalt anerkendt for sine ikoniske VM-bøger.

Fra 1982 til 1998 har den prisbelønnede norske forfatter, i selskab med kollegaen og journalisten Jon Michelet, dækket VM-slutrunderne i fodbold, hvilket har resulteret i fem succesfulde bøger. Deres beretninger fra Spanien (82), Mexico (86), Italien (90), USA (94) og Frankrig (98) har efterhånden opnået klassikerstatus og demonstreret, at det er muligt at give læsende fodboldfans en litterær oplevelse. 

Dag Solstad er født i 1941. Han debuterede i 1965 med novellesamlingen Spiraler og har siden da været en af Norges mest markante forfattere. Han har blandt andet modtaget kritikerprisen tre gange, og i 1989 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for Roman 1987. I 2017 blev Solstad tildelt Det Svenske Akademis nordiske pris.

Solstad omslagForsiden på Dag Solstad og Jon Michelets bog fra VM 98: Brasilien-Norge (1-2).

Gennemgående samtalepartner på scenen i alle fire Fodboldsamtaler er Klaus Rothstein - litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR's litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. 

International Forfatterscene: Fodboldsamtaler
Sommeren stod som bekendt i VM’s tegn, og dette efterår præsenterer Det Kgl. Bibliotek en række special editions af International Forfatterscene om fænomenet fodbold. Her vil vi blandt andet stille spørgsmål som: Hvad er det ved fænomenet fodbold, der løftet spillet fra en enkel og medrivende sportsgren til et spørgsmål om dramatiske og udødelige fortællinger om sejre og nederlag, skæbne og retfærdighed? Hvor og hvordan blev fodbold mere end bare spillet, der foregår på banen? Er det kunst, den tidligere argentinske stjernespiller Jorge Valdano taler om, når han om Michael Laudrup har sagt: ’When he was on the ball, he would light up the game’?