Madame Nielsen, Ebba Witt-Brattström og Klaus Rothstein

Fodboldsamtaler (3:4) - Hvordan spejler fodbold og samfund hinanden?

mandag 5. november 2018 kl. 20:00 Blixen-salen
Madame Nielsen (foto: Sofie Amalie Klougart), Klaus Rothstein og Ebba Witt-Brattström (foto: Vogler)
Madame Nielsen (foto: Sofie Amalie Klougart), Klaus Rothstein og Ebba Witt-Brattström (foto: Vogler)

KØB BILLET

Standard 125 kr.
Diamantklub 75 kr.
Studerende 65 kr.
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Forfatterinde og performancekunster Madame Nielsen og den feministiske kulturkommentator Ebba Witt-Brattström kaster et frisk blik på fodboldkulturen. En del af serien Fodboldsamtaler i Diamanten.

I et tidligere liv var forfatterinden Madame Nielsen en lille dreng, der hed Claus Beck-Nielsen og voksede op i de danske provinser. Hvert år flyttede familien til en ny flække af parcelhuse, hvor det eneste kulturelle samlingspunkt var foldbold. Spillet var essentiel for at være en del af gruppen, og han måtte derfor lære reglerne og spille med. Med de erfaringer vil Madame Nielsen kaste nyt lys over fodboldfænomenet.

I 2001 erklærede Claus Beck-Nielsen sig selv død, og i 2013 kom Madame Nielsen så til verden. I 2014 udgav hun debutromanen Den endeløse sommer, i 2016 kom dannelsesromanen Invasionen, i 2017 Det højeste væsen, og nu i september 2018 den anmelderpriste 'New York-gyser' The Monster.

Den svenske litteraturforsker og forfatter Ebba Witt-Brattström bragte for alvor feministisk litteraturkritik ind i den svenske universitetsverden. Hun har udgivet bøger om feministiske teoretikere og kvindelige forfattere og var en af hovedkræfterne bag Nordisk Kvindelitteraturhistorie. I 2016 udkom hendes første roman, Århundredets kærlighedskrig.

Som feministisk kulturkommentator holder Ebba Witt-Brattström et vågent øje med samtiden. Fodbolden har dog på ingen måde været et af hendes interesseområder, men forud for sit besøg i Den Sorte Diamant vil hun med helt friske øjne kaste et blik på fodboldkulturen. I samtalen med Madame Nielsen og Klaus Rothstein vil vi blive inviteret ind i hendes tanker om, hvad der sker i sociologisk og socialt, når fodboldfeberen når sit højeste: Hvordan bliver samfund og fodbold et spejl for hinanden?
Klaus Rothstein er gennemgående samtalepartner på scenen i alle fire Fodboldsamtaler. Han er litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR's litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. 

Fodbolddrenge og politi, Mexico 2016. Foto: Rod Waddington

International Forfatterscene: Fodboldsamtaler
Sommeren stod som bekendt i VM's tegn, og dette efterår præsenterer Det Kgl. Bibliotek en række special editions af International Forfatterscene om fænomenet fodbold. Her vil vi blandt andet stille spørgsmål som: Hvad er det ved fænomenet fodbold, der løftet spillet fra en enkel og medrivende sportsgren til et spørgsmål om dramatiske og udødelige fortællinger om sejre og nederlag, skæbne og retfærdighed? Hvor og hvordan blev fodbold mere end bare spillet, der foregår på banen? Er det kunst, den tidligere argentinske stjernespiller Jorge Valdano taler om, når han om Michael Laudrup har sagt: 'When he was on the ball, he would light up the game'?

Se alle arrangementer i serien herunder: