David Runciman (UK) og Rune Lykkeberg

Sådan ender demokratiet

onsdag 10. oktober 2018 kl. 20:00 Dronningesalen
Lykkeberg (tv) og Runciman. Foto: Jakob Dall og Mark Turner
Lykkeberg (tv) og Runciman. Foto: Jakob Dall og Mark Turner

KØB BILLET

Standard 125 kr.
Diamantklub  75 kr.
Studerende  65 kr.
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Zuckerberg er farligere end Trump
Ifølge den britiske professor David Runciman er de traditionelle demokratier ude af stand til at håndtere udfordringer såsom klimaforandringer, måden den globale økonomi er forbundet på, automatisering og kunstig intelligens. Derudover foregår der samtidig også en afdemokratisering i form af den teknologiske udvikling, som vi oprindeligt havde regnet med at kunne frigøre os:

”Den ene halvdel af vores demokrati vil være udemokratisk, og tingene vil blive besluttet af eksperter, ingeniører og folk, der styrer systemet. Den anden halvdel, hvor folk mødes, diskuterer og forbindes, vil måske blive mere demokratisk. Men styringen af finanssystemerne, internettet, den globale handel vil ikke være demokratiske anliggender.”

Selskaber som Google, Facebook og Apple repræsenterer en trussel mod demokratierne, da de styrer en stor del af den information, som borgerne er afhængige af. Dette betyder nødvendigvis ikke, at de er onde, men de har en magt, som ikke er forenelig med klassisk demokrati. Som David Runciman siger i et interview med Tarek Omar i Politiken:
”Der er folk, der tror, at Trump vil være præsident resten af sit liv. Men jeg er sikker på, at Trump maksimalt kan være præsident i 6 år mere. Man kan ikke stemme Zuckerberg ud, han kan ikke stilles til ansvar, og han vil være her meget længere end Trump. Han har potentielt set mere magt end Trump.” 

Alle disse udfordringer gør, at de vestlige demokratier er på vej ind i en meget uvis fremtid, og Runciman forsøger i sin nye bog Sådan Ender Demokratiet at give et bud på, hvordan demokratiets undergang ser ud i det 21. århundrede. Og ikke mindst om der kunne komme noget bedre efter det.

På scenen i Dronningesalen vil David Runciman være i samtale med Rune Lykkeberg, som har studeret filosofi og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Han er tidligere kulturredaktør på Politiken og siden 2016 chefredaktør på Information.

David Runciman er professor i politik og leder af Department of Politics and International Studies ved Cambridge University. Han har udgivet en række bøger om politik og demokrati, senest The Confidence Trap: A History of Demoracy in Crisis from World War 1 to the Present.