Eyal Weizman (UK/IL) og Steen Nørskov

fredag 14. september 2018 kl. 20:00 Blixen-salen
Steen Nørskov og Eyal Weizman. Foto: Pressefoto og  Ekaterina Izmestieva
Steen Nørskov og Eyal Weizman. Foto: Pressefoto og Ekaterina Izmestieva

KØB BILLET

Standard 125 kr.
Diamantklub  75 kr.
Studerende  65 kr.
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Mød grundlæggeren af Forensic Architecture, den britisk-israelske forfatter, professor og arkitekt Eyal Weizman.

I Det Kgl. Biblioteks aktuelle fotoudstilling Kent Klich: Gaza Works kan man for tiden se et værk udført i samarbejde med det internationale forskningsprojekt Forensic Architecture. Værket hedder Black Friday, og det dokumenterer spor efter krigshandlinger i august 2004, hvor over 130 indbyggere mistede livet i den palæstinensiske by Rafah.

Forensic Architecture er et forskningsprojekt ved Goldsmiths, University of London. Projektet udvikler nye former for efterforskning af krigsforbrydelser ved at benytte tidens mest avancerede it-teknik til at afdække, rekonstruere og skabe beviser. For eksempel gennemfører de storstilede analyser af store mængder af digitale data – fra oplysninger om telefonopkald og meteorologiske satellitoptagelser over private mobilfotos på sociale medier og til øjenvidne-skildringer og optagelser fra overvågningskameraer – der har at gøre med et bestemt angreb eller overgreb. Derved kan de rekonstruere fakta og bevise, hvis de internationale regler for krigsførelse bliver overtrådt. 

Senest blev forskningsprojektets arbejde brugt af FN til at undersøge droneangreb. Men også angrebet på et hospital i den syriske by Aleppo har Forensic Architecture analyseret og rekonstrueret. Om resultatet skriver den engelske avis The Observer:
’Materialet er sindsoprivende: At se, f.eks., fra flere overvågningskameraers position det daglige liv på et Aleppo-hospital i sekunder før det udslettes af regeringsvenlige styrker.’ 

Forensic Architecture er blevet kaldt et detektivbureau af kunstnere, arkitekter og forskere. Projektet præsenterer ofte også sine resultater som kunstværker og har udstillet i Kunsthal Charlottenborg tidligere i år. 

Se mere om Forensic Architecture og Weizmans forskningsprojekt her.

Eyal Weizman vil være i samtale med Steen Nørskov, vært på DR2 Dagen og Mellemøst-korrespondent fra 2007 til 2011 i DR

Læs om Gaza Works her