Kamel Daoud (DZ) - i samtale på fransk

International Forfatterscene: Europas stemmer

mandag 7. maj 2018 kl. 20:00 Dronningesalen
Kamel Daoud interviewes af journalist Karin Mørch i Den Sorte Diamant. Daoud er en algerisk forfatter og journalist. Han er født 17. juni 1970 i Mostaganem, har studeret fransk litteratur og arbejder nu ved den fransksprogede algeriske avis Le quotidien d’Oran. Foto: pressefoto/ Claude Truong-Ngoc.
Kamel Daoud interviewes af journalist Karin Mørch i Den Sorte Diamant. Daoud er en algerisk forfatter og journalist. Han er født 17. juni 1970 i Mostaganem, har studeret fransk litteratur og arbejder nu ved den fransksprogede algeriske avis Le quotidien d’Oran. Foto: pressefoto/ Claude Truong-Ngoc.

KØB BILLET

Standard 125 kr.
Diamantklub 75 kr.
Studerende 65 kr.
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Polemik om litteratur, religion og sex

Kamel Daoud har de seneste par år placeret sig som en central skikkelse i en høj-aktuel litterær-kulturel debat, der med sit udspring i Frankrig har bredt sig til store dele af Europa.

I 2011 udkom hans novellesamling Le minotaure 504. To år senere, i 2013, udgav han sin første roman, Meursault - contre-enquête, der vandt den franske pris for årets bedste debutroman, Prix Goncourt du Premier Roman, og som vakte opsigt, fordi Daoud her gen-skriver Albert Camus' klassiske roman Den Fremmede - men set fra det diametralt modsatte synspunkt. I Daouds roman hedder fortælleren Haroun, og han er bror til den navnløse algerier, "araberen", som i Den fremmede nærmest ved et tilfælde dræbes på en strand i Oran af franskmanden Meursault, så læserne kan nærstudere drabsmandens absurd-eksistentialistiske livskrise.

 

I februar 2016 skrev Daoud i New York Times en kontroversiel og omdiskuteret kommentar med titlen The Sexual Misery of the Arab World.

Kommentaren blev i en dansk oversættelse offentliggjort af Jyllands-Posten under titlen Den seksuelle elendighed i den arabiske verden. Her skriver Daoud bl.a.:
"Overgrebene mod vestlige kvinder nytårsaften i Köln, som arabiske mænd stod bag, trak tråde tilbage til Tahrir-pladsen under den spæde egyptiske revolution, hvor kvinder på pladsen også blev chikaneret. Denne påmindelse har fået folk i Vesten til at indse, at den største plage i en stor del af den såkaldte arabiske verden, og i det muslimske samfund generelt, er det syge forhold til kvinder."

På grund af både romanen, der er udkommet på dansk under titlen Meursault - En modundersøgelse, og kommentaren er Daoud i Frankrig blevet udsat for hård kritik fra intellektuelle kredse. I sin anmeldelse af Meursault - En modundersøgelse i Jyllands-Posten skrev Johs. H. Christensen bl.a.: 
"Det kan godt være, at de franske intellektuelle har mobbet den algeriske journalist og islamisme-kritiker Kamel Daoud til tavshed, men hans roman taler stærkt og begavet ind i vor tid."
I dagbladet Information er Tine Byrckel inde på noget af det samme:
"Goncourtkomiteen har ikke taget fejl af, at den debuterende Daoud har skrevet et nyt lille mesterværk, som med fordel kan studeres de næste mange år." 

Daoud vil blive interviewet på scenen af journalist Karin Mørch. Samtalen vil foregå på fransk men have opsamlinger undervejs på dansk.

SAMTALEN VIL FOREGÅ PÅ FRANSK

Arrangeret i samarbejde med Institut Français.

 

International Forfatterscene: Europas stemmer

Dette arrangement er en del af International Forfatterscene: Europas stemmer, der sætter fokus på fortællinger, perspektiver og analyser fra et Europa i forandring. I forbindelse med Informations Forlags bogserie Europæiske Ideer vil Ordscenen i løbet af 2018 og 2019 præsentere nogle af de mest udfordrende og afgørende ideer fra kontinentets mest relevante nulevende tænkere. 

Aslı Erdoğan (TR) 31/1
Ivan Krastev (BG) i samtale med Lykke Friis 7/2
Olivier Roy (FR) 20/2