Olivier Roy (FR) - i samtale på engelsk

International Forfatterscene: Europas stemmer

tirsdag 20. februar 2018 kl. 20:00 Dronningesalen
Olivier Roy vil i Dronningesalen tale om islam og Europa sammen med Jakob Skovgaard-Petersen. Foto: Steen Brogaard/ Pressefoto
Olivier Roy vil i Dronningesalen tale om islam og Europa sammen med Jakob Skovgaard-Petersen. Foto: Steen Brogaard/ Pressefoto

KØB BILLET

 Standard  125 kr.
 Diamantklub    75 kr.
 Studerende    65 kr.

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
Nyhedsbrev: International Forfatterscene på video

Følg os:
Instagram

Islamisme som nihilistisk ungdomskult

Der er mange stemmer i debatten om islam, radikalisme og religiøs fundamentalisme. Politologen Oliver Roy har markeret sig som en original tænker, ved at have et anderledes syn på islamistisk radikalisme end mange andre eksperter.

I sin aktuelle bog med den rå og kontante titel Jihad og døden (Oktober 2017) diskuterer Olivier Roy islamistiske terrorattentater, som er hændt i de sidste 20 år i Europa. Her gør han opmærksom på det bemærkelsesværdige fænomen, at flere af de islamister som har begået terrorhandlinger, tilsyneladende ikke er synderligt religiøse.

I bogen skriver han derfor bl.a.: ”Terroristens død er ikke en mulighed eller en ulykkelig konsekvens af hans handling, den er selve kernen i hans projekt.”

Olivier Roy mener at islamismen også må ses som en nihilistisk ungdomskult, hvor det der fascinerer, er det rene oprør. Volden er ikke et middel, det er selve målet. På mange måder ligner islamismen herved mange andre ungdomskulter, der fremmedgør sig fra samfundets konventioner. Og det er bl.a. derfor Oliver Roy kontroversielt skriver: ”Terrorismen stammer ikke fra Islams radikalisering, men fra islamiseringen af radikalismen”.

Med det sagt afviser Olivier Roy ikke, at der er udviklet en fundamentalistisk islam. Han pointerer blot, at dette ikke er tilstrækkelig til at frembringe volden.

Olivier Roy afviser karikerede og banaliserede fremstillinger af islamistisk terror. I stedet åbner han op for fordomsfrie og nuancerede forståelser af den vold, der skjules bag de religiøse masker, ved at insistere på at forstå individet før dets handlinger.

Omslag Roy

CV
Politologen og filosoffen, Olivier Roy, har siden 1980’erne været en førende islamforsker. Han er født 1949, og er professor i Florence, Italien. Ud over Jihad og døden har Roy skrevet en række bøger om islam, terror og asiatisk politik. Han har bl.a. skrevet om 9/11, om Charlie Hebdo-attentatet og om terror-angrebet i Paris i 2015.

Olivier Roy interviewes på scenen af Jakob Skovgaard-Petersen, der er religionshistoriker og professor i islam og den arabiske verden hos Københavns Universitet. Skovgaard-Petersen er bl.a blevet tildelt Rosenkjærprisen.

SAMTALEN VIL FOREGÅ PÅ ENGELSK.

Arrangeret i samarbejde med Institut Français og Forlaget Vandkunsten

 
 

International Forfatterscene: Europas stemmer

Dette arrangement er en del af International Forfatterscene: Europas stemmer, der sætter fokus på fortællinger, perspektiver og analyser fra et Europa i forandring. I forbindelse med Informations Forlags bogserie Europæiske Ideer vil Ordscenen i løbet af 2018 og 2019 præsentere nogle af de mest udfordrende og afgørende ideer fra kontinentets mest relevante nulevende tænkere. 

Aslı Erdoğan (TR) 31/1
Ivan Krastev (BG) i samtale med Lykke Friis 7/2
Olivier Roy (FR) 20/2