Jón Kalman Stefánsson (IS)

International Forfatterscene i Den Sorte Diamant

mandag 13. marts 2017 kl. 20:00 Dronningesalen
© Einar Falur Ingólfsson
© Einar Falur Ingólfsson

Event på Facebook

KØB BILLET

Standard 110 kr.
Diamantklub 70 kr.
Studerende 60 kr.

 

 Arrangementet foregår på dansk.

 

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
Nyhedsbrev: International Forfatterscene på video

Følg os:

Instagram

Den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris intet mindre end fire gange. Til marts gæster han International Forfatterscene for at tale om sit forfatterskab og sin nyeste udgivelse Nogenlunde på størrelse med universet, i samtale med Anette Dina Sørensen.

Smukt. Poetisk. Foruroligende. Disse er blot tre af mange ord, der kan sættes på Jón Kalman Stefánssons forfatterskab. Hans sprogbrug har især modtaget ros for at være fængende, mens en god portion af hovedpersonernes hemmelighedsfulde livsforhold ligger og ulmer under ordenes overflade.

Jón Kalman Stefánsson debuterede med en digtsamling, Með byssuleyfi á eilífðina, i 1988, og siden har en lang række værker fulgt trop, og med netop en digtsamling som baggrund er det heller ikke underligt, at Kalmans romaner ofte beskrives som værende poesifyldte. Især romanerne Menneskets hjerte (2013) og Fisk har ingen fødder (2015) har fået fine anmeldelser. Sidstnævnte roman fik forfatteren nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Om Fisk har ingen fødder skrev Svend Skriver i sin anmeldelse for Kristeligt Dagblad:

hvad enten man er en ung kvinde, en midaldrende mand eller måske bedstefar eller bedstemor, er der noget at hente i fortællingens skønne virvar. Kalman formår at gribe sine læsere og minde om os det væsentligste i livet. Romanen er kort fortalt af den herlige slags, hvor man føler sig bare en smule klogere på tilværelsen efter endt læsning.”

Den nyeste udgivelse Nogenlunde på størrelse med universet (2017) er en selvstændig fortsættelse af Fisk har ingen fødder. Om den skrev Sveriges Radio, Kulturnyt:

"Strålende ... 400 sider som jeg ikke kan lægge fra mig. Jeg ved ikke hvad Kalman gør for at skabe denne freske over livet og kærligheden og de smadrede drømme, men det er stort." 

Læs portræt af Jón Kalman Stefánsson i kulturmagasinet diamanten.