Jonathan Safran Foer (US)

International Forfatterscene i Den Sorte Diamant

torsdag 2. februar 2017 kl. 20:00 Dronningesalen

Event på Facebook

 

 

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
Nyhedsbrev: International Forfatterscene på video

Følg os:

Instagram

 

Den amerikanske succesforfatter Jonathan Safran Foer har med sin ny roman bevæget sig fra en slags magisk modernisme til direkte nærkontakt med hverdagslivets trængsler. På scenen i Dronningesalen fortæller han om sit forfatterskab og dets udvikling.

Det var som et stjerneskud af charmerende og fantasifuld fortællelyst, Safran Foer markerede sig med sine to første romaner, Everything Is Illuminated (Alt bliver oplyst) (2002) og Extremely Loud and Incredibly Close (Ekstremt højt og utrolig tæt på) (2005). Begge romaner var præget af et overskud af skæv og uortodoks litterær energi, som sikrede ham anerkendelse som en af sin generations mest opsigtsvækkende og overrumplende forfattere.

Efter denne sprudlende begyndelse oplevede Safran Foer en skønlitterær skrivepause på 11 år, før hans næste roman, Here I Am (Her er jeg), så dagens lys. Bogen er netop udkommet i en dansk oversættelse. I den lange kunstneriske stilstandsperiode blev forfatteren far til to børn og var igennem en skilsmisse.

Jonathan Safran Foer

Født d. 21. februar 1977 i Washington D.C., USA. Har studeret på Princeton University.  Er i øjeblikket bosat i New York. Hans debutroman, som har titlen Everything is Illuminated, udkom i 2002 (da. Alt bliver oplyst, 2003). I år 2004 blev han gift med Nicole Krauss, som han har to børn med. Parret blevet separeret i år 2014.  Udover sine tre skønlitterære værker har han fået udgivet:

The Unabridged Pocketbook of Lightning (2005) - uddrag fra romanen Extremely Loud and Incredibly Close samt et essay.
Joe (2006) – i samarbejde med Hiroshi Sugimoto.
Eating Animals (2009) – nonfiktion om vegetarisme, som det rygtes skal laves til en dokumentar.
Tree of Codes (2010) – en kunstbog.
Bibliografi (romaner):
Everything Is Illuminated (2002)
Extremely Loud and Incredibly Close (2005)
Here I Am (2016)

Omslag Foer

Krig og kriseramt familie

Også i romanen trænger hverdagslivets skærmydsler sig på. Her er jeg er fortællingen om en kriseramt amerikansk-jødisk familie i opløsning. Samtidig med dette udløser et gigantisk jordskælv en krig mellem Israel og de arabiske lande og Iran – en begivenhed, hvis globale chokbølger også når frem og forstærker problemerne for den hårdt plagede familie.

I et interview med Sofie Tholl i dagbladet Information har Safran Foer om sigtet med Her er jeg forklaret: ’Med dette portræt af en familie i forfald var jeg især interesseret i, hvor dramatisk ens lille liv føles. De små op- og nedture, hvad man som par deler, og hvordan det spiller sammen med de større begivenheder i verden.’

Den (selv) kastrerede manderolle

Om romanen skrev Per Krogh Hansen i en anmeldelse i Berlingske:

'I Her er jeg bevæger vi os fra de almenmenneskelige erfaringer over nutidens mediebårne virkelighed med virtuelle paralleluniverser i både TV-serier og på internettet til storpolitiske spørgsmål. Den slags kan let ende i noget miskmask, men det lykkes overraskende godt for Foer. Han har et skarpt blik for det moderne familielivs udfordringer og for især den (selv) kastrerede manderolle, der er et af nutidens temaer, og den indlevende skildring af et skævt barnesind, som mange faldt for i Ekstremt højt og utrolig tæt på, genfinder man i portrætterne af familiens drenge.’

Jonathan Safran Foer vil i Dronningesalen være i samtale med Jes Stein Pedersen, som er litteraturredaktør på Politiken og en aktiv stemme i den danske samfunds- og kulturdebat. Stein Pedersen var tidligere bl.a. vært på Deadline 2. sektion på DR2. Han har desuden lavet forskellige tv-projekter med fokus på litteratur, bl.a. Ordet og Bomben.

Oplæsning ved skuespiller Thomas Levin.
Tomas_Levin 
Foto: Lis Kasper Bang.

Læs mini-essay af Jonathan Safran Foer i kulturmagasinet diamanten

Arrangeret i samarbejde med Tiderne Skifter.