Ha-Joon Chang (KR) og Mogens Lykketoft (DK)

International Forfatterscene

mandag 26. september 2016 kl. 20:00 Dronningesalen

En af verdens mest toneangivende økonomer i samtale med Mogens Lykketoft, som netop er vendt hjem fra sin formandspost for De Forenede Nationers generalforsamling, om bogen 23 ting man fortier om kapitalismen.

Hvordan kan det være, at det store økonomiske kollaps i 2008 næsten kom bag på hele verden? Der er flere grunde hertil, men en af dem kan være, at vi tror på mange af de myter, vi hører. Så vidt vi ved, agerer den vestlige verden med større økonomisk kyndighed end den tredje verden. Og den teknologiske udvikling er vejen frem for os alle. Eller er det nu også rigtigt?

Ha-Joon Chang, den internationalt kendte økonom, giver os 23 svar på kapitalistiske myter i sin seneste bog 23 ting man fortier om kapitalismen. Chang mener at give de sande svar på myterne og gennemgår blandt andet, om globalisering egentlig gør verden rigere, om vi overhovedet lever i en digitaliseret verden, og om de højst betalte chefer i sidste ende frembringer de bedste resultater. Bogen er indtil videre oversat til 35 sprog. 

I en anmeldelse af bogen i avisen The Guardian skrev John Gray bl.a.:
”Chang er måske vores bedste kritiker af kapitalismen, men han er langt fra på nogen måde at være anti-kapitalistisk. Han anerkender manglerne i planøkonomi og beskriver med rette kapitalismen som "det værste økonomiske system, bortset fra alle de andre". Samtidig er han overbevist om, at kapitalismen kan reformeres til at forebygge de tilbagevendende kriser, som vi lige har oplevet en af. (…) For alle, der ønsker at forstå kapitalismen – ikke som økonomer eller politikere har skildret den, men som den rent faktisk fungerer – vil denne bog være uvurderlig.”

Ha-Joon Chang er med årene blevet en af verdens mest toneangivende økonomer i traditionen fra John Kenneth Galbraith og Joseph Stiglitz. Han har modtaget flere priser for sin evne til at formidle svære økonomiske tankegange. Værket 23 ting man fortier om kapitalismen er ingen undtagelse. Bogen har tværtimod vakt stor opsigt - både i og udenfor den økonomiske verden. 

Ha-Joon Chang vil på International Forfatterscene være i samtale med Mogens Lykketoft, som har skrevet forordet til bogen. Mogens Lykketoft er tidligere udenrigs-, skatte- og finansminister, og blev i 2015 valgt som formand for De Forenede Nationers generalforsamling – en formandspost, som han netop er vendt hjem fra til september.

Arrangeret i samarbejde med Forlaget Klim og Admiral Hotel.