Michael Kimmel (US)

International Forfatterscene i Den Sorte Diamant

tirsdag 17. maj 2016 kl. 20:00 Dronningesalen

Faith, Feminism and Freedom (1:3) Det Kongelige Bibliotek og Dansk Kvindesamfund præsenterer en af verdens førende eksperter i maskulinitet, den amerikanske professor i sociologi Michael Kimmel, der har studeret ulighed mellem kønnene i 40 år: Feminisering er løsningen, ikke problemet.

Michael Kimmel har skrevet den meget omtalte internationale fagbogs-bestseller Angry White Men med den sigende undertitel American Masculinity at the End of an Era. 

Kimmel har studeret uligheder mellem kønnene i 40 år og har lige så længe forsøgt at overbevise amerikanske mænd om feminismens nødvendighed – og fortræffelighed. ”Normalt tænker vi på lighed mellem kønnene som et nulsums-spil, så hvis kvinder vinder, taber mænd” har Kimmel sagt i et interview med The Washington Post. Hans egen pointe er den modsatte: mere lighed giver mere tilfredse kvinder, mere tilfredse mænd – og mere tilfredse børn.

Ødelæggende maskulin ideologi
I en artikel i magasinet Kvinden & Samfundet (vinter 2015) har Charlotte Ferslev Møller oversat og bearbejdet en tekst af Kimmel, hvor den amerikanske sociolog kritiserer den rådende opfattelse, at drenge kommer i klemme og lider nederlag i tidens feminiserede institutions- og uddannelsesmiljø. Kimmel ser det omvendt: feminiseringen af samfundet er ikke problemet, men løsningen for alle:

Michael Kimmel er i samtale med videnskabs- og kulturjournalist Annette K. Nielsen (Foto: Suste Bonen) 

"Det er ikke oplevelserne i skolen, der bidrager til at feminisere drengene, men nærmere ideologien om traditionel maskulinitet, der forhindrer drenge i at tro på, de kan. (...) Måske er de virkelige mandehadere dem, som lover at redde drengene fra feministernes kløer. De anerkender ikke mænds evne til at vise medfølelse, omsorg og kærlighed. Men uden den evne, ville vi så tillade mænd at være forældre?(...)

De antifemistiske eksperter har et ubøjeligt syn på mænd som umådeligt forfærdelige. Vi mænd, siger de, er vilde, lystne, voldelige, seksuelt altædende, grådige rovdyr, som vil voldtage, myrde, plyndre og efterlade håndkæder på badeværelsesgulvet - med mindre kvinder opfylder deres biologiske mission og forhindrer os i det.

I modsætning til dette mener feminister, at mænd er bedre end det, at drenge kan blive opdraget til at være kompetente og medfølende, ambitiøse og opmærksomme, og at mænd er fuldt ud i stand til at elske og give omsorg og pleje. Det er i virkeligheden feminister, som er pro-drenge og pro-far - som ønsker, at drenge og deres fædre udvider definitionen af maskulinitet og bliver til hele mennesker." 

Læs portræt af Michael Kimmel i Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin diamanten her.

Michael Kimmel er i Dronningesalen i samtale med journalist Annette K. Nielsen: Videnskabs- og kulturjournalist ved Weekendavisen og fast skribent for A.P. Møller Fondens website. Hun er mag.art. i litteraturvidenskab og har en fortid som studievært på Faglitteratur på P1, redaktør for webmagasinet Forum for køn og kultur og studievært på TV2Øst og ScansatTV3 i London.

Se og hør en af Kimmels TED Talks:

Faith, Feminism and Freedom

Arrangementet er en del af Det Kongelige Biblioteks markering af den globale konference Women Deliver, der afholdes i København 16.-20. maj. 

17/5 Michael Kimmel
International Forfatterscene
18/5 Why Women?
Filmvisning. 
19/5 Troens kvindelige pionerer
Rabbiner Delphine Horvilleur og imam Sherin Khankan. 

Women deliver logo