Daniel Cohn-Bendit (FR-DE)

International Forfatterscene i Den Sorte Diamant

onsdag 27. april 2016 kl. 20:00 Dronningesalen
Daniel Cohn-Bendit: fra barrikaderne i Paris 1968 over den grønne bevægelse til Europa-Parlamentet
Daniel Cohn-Bendit: fra barrikaderne i Paris 1968 over den grønne bevægelse til Europa-Parlamentet

KØB BILLET

Standard 110 kr.
Diamantklub 70 kr.
Studerende 60 kr.

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Den evige anarkist

Om man tænder for tysk radio eller fransk tv - er det det samme: Daniel Cohn- Bendit er meget ofte med i debatten. Om det er den sammenbrudte økonomi i Grækenland eller klimatopmødet i Paris, ringer medierne til europæisk politiks enfant terrible for at få hans analyse af sagen. Ofte provokerende og ironisk. Og altid karismatisk. Nu kommer han på International Forfatterscene bl.a. for at tale om det han kalder ”sit politiske testamente”.

Han er berømt for sine provokationer og respekteret for sin ukuelige vilje til at diskutere og ændre på det samfund, han er en del af, og Europa er hans arena.

Født af tyske jøder, der flygtede til Paris, voksede han op i Frankrig og blev en af det franske studenteroprørs allermest kendte profiler, hvilket endte med en udvisning af Frankrig i 1968. Tilbage i Tyskland blev han kendt for sine ideer om alternative samfund og bevægelser, inden han med fuld styrke entrerede det tyske politiske parti De Grønne i 1984. Han var i en lang årrække medlem af Europa-Parlamentet på skiftevis tyske og franske kandidatlister.

Paradokset er, at han stadig karakteriserer sig selv som anarkist, selvom han har været en central kraft i opbygningen af den grønne bevægelse i EU, Frankrig og Tyskland. I over 30 år har han været med til at opbygge partiapparater og brugt de demokratiske institutioner, inden han nu på ny har revet sig fri fra konsensus, organisationstænkning og partilinjer.

I 2014 udgav han bogen Pour supprimer les partis politiques !?- Réflexions d'un apatride sans parti (Skulle vi afskaffe de politiske partier!? – tanker af en parti- og statsløs person).Teksten er blevet oversat til en række sprog – senest norsk - og er en slags politisk testamente, hvis hårde budskab er, at partipolitik kvæler alle visioner - og er selve årsagen til, at det ikke er politikere, der i dag sætter samfundsudviklingen i sving, men derimod folkebevægelser. Den politiske debat kvæles i interne organisationsspørgsmål, magtfordeling, strategi og styring, hvorimod bevægelser er i stand til at etablere nye fantasifulde bud på løsninger, ideer, engagement og fremgangsmåder i de brede samfundslag. Han har set miljøbevægelser agere meget kraftfuldt og gad vide, hvad han ville sige til en dansk bevægelse som Venligboerne, som har arbejdet på højtryk, mens det hjemlige partipolitiske apparat til tider har virket paralyseret.

Åbenbaring via litteraturen

I bogen fortæller han om, hvor indskrænket og polariseret han selv blev som folkevalgt til Europa-Parlamentet. Dagen lang hørte han på taler, som var del af en helt specifik kultur - nemlig kulturen for europæiske spørgsmål, for europæisk jargon og det han kalder "yderst særegne beslutningsprocesser". Han beskriver det derfor som en åbenbaring af inspiration til at tænke nyt, da han  i schweizisk og tysk tv blev vært for litteraturprogrammet  Literaturclub, hvor han fra 1994-2003 blev nødt til at læse fem romaner om måneden. I læsningen kunne han befri sin egen vanetænkning fra Europa-Parlamentets lænker: "Jeg svævede rundt i en anden verden, jeg var fri for mig selv, jeg sendte min krop, mine fantasier og ideer et helt andet sted hen – på en helsebringende rejse, en leg! Kunst, litteratur, fodbold og rock’n’roll er en kæp i hjulet på politikkens formørkelse!"

Når Det Kongelige Biblioteks får besøg af Daniel Cohn-Bendit, vil han derfor fortælle om, hvorfor vi som samfund har et  tvingende behov for en hel ny type organisationer, som er i stand til at tænke og skabe i samarbejde med videnssamfundet.  Hans eget bud er politiske kooperativer, som ikke indskrænker sig til at udarbejde standpunkter, men fremmer meningsudvekslinger hinsides forældet politisk kultur.

Cohn-Bendits bog er endnu ikke udkommet på dansk, men findes bl.a. i en norsk udgave. Den indledes med et citat af den franske filosof Simone Weil, der døde i 1943:
"Nesten overalt - og ofte selv i forbindelse med rent tekniske problemer - har det å ta parti, å ta stilling for eller imot noe, tatt over for det å tenke. Dette er en pest som har oppstått i politiske miljøer og som har spredt seg gjennom landet, til nesten hele vår tankeevne. Det er tvilsomt at vi vil kunne råde bot på denne pesten,som er i ferd med å ta livet av oss, dersom vi ikke begynner med å avskaffe partisystemet i politikken."

adamholm_forstørret
Daniel Cohn-Bendit er i samtale med journalist Adam Holm

Adam Holm er historiker, journalist, forfatter og anmelder.
Ph.d. i moderne historie (Højreradikalismen i Europa) fra Københavns Universitet. 
Tidligere debatredaktør på Politiken.
Fra 2006 studievært og programmedarbejder på DR2, bl.a. mangeårig studievært på Deadline, hvor han stoppede i februar i år.
Arbejder i øjeblikket freelance som journalist, forfatter mm.
Han har bidraget til flere bøger, blandt andre Med andre øjne med Peter Christensen og Marcus Rubin fra 2007 og Orientalske rejser fra 2010 med Anders Jerichow.

Arrangementet foregår på engelsk.

Cohn-Bendit bog
 


Arrangeret i samarbejde med Den Franske Ambassade, Den Tyske Ambassade og Institut Francais
.