Lutz Seiler (DE)

International Forfatterscene

mandag 9. november 2015 kl. 20:00 Blixen
Lutz Seiler. Foto: Jürgen Bauer / Suhrkamp
Lutz Seiler. Foto: Jürgen Bauer / Suhrkamp

OBS: Arrangementet er udsolgt.

Prisvindende tysk roman med dansk islæt

Lutz Seiler modtog i 2014 Tysklands største litteraturpris, Deutscher Buchpreis, for sin roman Kruso, hvis handling udspiller sig på øen Hiddensee under DDR-tidens sidste krampetrækninger i 1989. Det er en lavmælt, men stærkt menneskelig fortælling på knap 500 sider om livet på et feriehotel på øen i det nordligste Østtyskland, hvorfra man i horisonten med lethed kan øjne det forjættede land - den danske ø Møn. For hovedpersonen Edgar Bendler, der arbejder på hotellet, fremstår Møn simpelthen som "et urbillede af længsel". Ikke kun Bendler opfatter dansk territorium sådan. Til øen kommer efterhånden flere og flere østtyskere, der har planer om at flygte over vandet til Møn. Det er derfor ikke ulogisk, at romanen slutter i København, hvor Bendler på Politigården og Retsmedicinsk Institut søger at opklare, om en ung kvinde fra Hiddensee druknede under et flugtforsøg til Møn, og om hendes lig blev fundet af danske myndigheder.

Kruso copy

 

 Herhjemme citerede Politiken litteraturredaktør på Süddeutsche Zeitung, Thomas Steinfeld, for følgende karakteristik af Kruso: "Forfatteren, som er i begyndelsen af 50'erne, blev først kendt som lyriker, og hans fortid mærkes ikke mindst på sproget: Det er fortættet, det strækker sig helt ud til grænsen for, hvad man kan udtrykke med ord, og hele litteraturhistorien synes at have kigget forfatteren over skulderen, mens han skrev sin første roman: Der gemmer sig ganske rigtigt en Robinson Crusoe i titelpersonen Kruso, selvfølgelig indfinder Fredag sig også, de tolv apostle er naturligvis lige så nærværende som de tolv kavalerer, som Lutz Seiler låner fra Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Og så sejler Medusaflåden forbi, sådan som den blev malet af Théodore Géricault, tæt fulgt af panserkrydseren Potemkin."

Blandt de prominente navne, der gennem længere tid har opholdt sig på ferieøen Hiddensee er forfatteren Hans Fallada, skuespilleren Asta Nielsen, filmmanden Billy Wilder og videnskabsmanden Albert Einstein.

I en omtale af Kruso kaldte Der Spiegel romanen for "det første værdige modstykke i tysk litteratur til Thomas Manns Trolddomsbjerget."

Morten Dyssel Mortensen

 I samtale med Morten Dyssel Mortensen, ekstern lektor ved KU. Dyssel Mortensen er ekspert i tysk litteratur- og kulturhistorie. Han er desuden formand for Det Danske Thomas Mann Selskab og oversætter af tysksproget litteratur til dansk.
Arrangementet foregår fortrinsvist på tysk med opsummerende danske oversættelser.

Arrangeret i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.


Goethe-logo

 
Standard 110 kr.
Diamantklub 70 kr.
Studerende 60 kr.

 KØB BILLET

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram


Tak til: