Fredrik Sjöberg og Sjón (SE/IS)

International Forfatterscene

mandag 21. september 2015 kl. 20:00 Dronningesalen
Forfatteren og flueforskeren Frederik Sjöberg møder vinder af Nordisk Råds litteraturpris Sjón
Forfatteren og flueforskeren Frederik Sjöberg møder vinder af Nordisk Råds litteraturpris Sjón

Vi har inviteret en flueforsker på International Forfatterscene!

Det har vi gjort, fordi den biolog-uddannede svenske forfatter Fredrik Sjöberg står bag en anmelderrost trilogi, hvoraf gennembrudsbogen er Fluefælden, udgivet i Danmark i 2013. Bogen, som også fandt et stort publikum herhjemme, er i sit udgangspunkt en biografi over den svenske insektforsker René Malaise. Og bogtitlen skal således forstås helt bogstaveligt: Hovedpersonen opfandt i sin tid den såkaldte Malaise-fælde, der bruges til at indfange flyvende insekter. Men bogen er så meget mere end en ortodoks levnedsbeskrivelse. I Kristeligt Dagblad beskrev Benjamin Krasnik den som "en hybrid af genrer: essay, roman, rejseskildring, poesi og biografi", mens Peter Adolphsen i en anmeldelse i Jyllands-Posten udnævnte Fluefælden til et "usandsynligt mesterværk".

Efter værket om René Malaise har Fredrik Sjöberg i sine efterfølgende bøger kastet sig over to andre farverige og glemte svenske (livs)kunstnere. Kunsten at flygte (2014) handler om akvarelmaleren Gunnar Widforrs, mens tredje del i trilogien, Rosinkongen (2015), koncentrerer sig om Gustaf Eisen - en svensk videnskabsmand og regnormeforsker, der i 1970erne søgte til Californien i jagten på sjældne regnorme, men ganske uforudsigeligt endte med at skrive et banebrydende værk om rosinindustrien.

Den 18. september 2015 udkommer Fredriks Sjöbergs nye essaysamling Hvorfor bliver man ved? En samling skarpe, kontroversielle og personlige essays om det moderne menneskes manglende forhold til naturen, om essayet som kunstform og om forfatterens omkostningsfulde forsøg på at bringe lidt realisme ind i den svenske miljødebat.


Fluefaelden2

Fredrik Sjöberg skal på scenen i Dronningesalen samtale med den islandske forfatter Sjón, som i 2005 fik Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Skygga-Baldur, og som bl.a. også skrev sangtekster til Lars von Triers film Dancer in the dark.
Sjón har, siden Sjöberg blev oversat til dansk, fulgt hans forfatterskab med intens interesse. Bl.a. er han optaget af Sjöbergs evne til at benytte et naturfænomen som prisme til at fortælle de store historier om livet og eksistensen. Sjón vil – inspireret af efterårets foredragsrække Essay – netop tale med Sjòberg om essay-genren, som han formår at gøre tidssvarende og vedkommende, og om Sjöbergs  tekst Om essaykunsten, som indgår i Hvorfor blive man ved?

Arrangementet foregår på engelsk.

 

Standard 110 kr.
Diamantklub 70 kr.
Studerende 60 kr.

KØB BILLET 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
InstagramTak til: