Stefan Aust (DE)

International Forfatterscene

torsdag 23. april 2015 kl. 20:00 Dronningesalen

 

Stefan Aust: Terror nu og før

På dagsordenen vil være den højaktuelle debat om terrorisme med udgangspunkt i Austs værker, især Der Baader-Meinhof-Komplex (1985, udvidet udgave 1997), som blev filmatiseret i 2008 af instruktøren Uli Edel og samme år udkom på dansk under titlen Rote Armee Fraktion. Men også Heimatschutz. Der Staat und die Mordserie des NSU (2014), skrevet sammen med Dirk Laabs, der beskæftiger sig med det nynazistiske miljø i Tyskland og serien af nynazistiske mord og attentater 1994-2011.

I en anmeldelse af bogen om Baader-Meinhof-gruppen i dagbladet Information skrev Anita Brask Rasmussen bl.a.:
'Bogen er i sin detaljerigdom og nøjagtighed ikke kun et skræmmende billede på det moderne menneskes labilitet over for det totalitære.(...) Men også på statsmagtens sårbarhed over for terrorismen - ikke kun dens angreb, men også dens kritik - ved i kampen mod terrorismen at udvikle sig i en udemokratisk retning og derved bekræfte terroristernes pointe.'
ulrike-meinhof-portrait

Ulrike Meinhof

I sin tid arbejdede Stefan Aust sammen med Ulrike Meinhof på det venstreorienterede tidsskrift Konkret, og også senere krydsede deres veje. Da Meinhof i 1970 gik under jorden, sørgede hun for, at hendes tvillingedøtre blev skaffet af vejen og anbragt i en lejr på Sicilien. Herfra skulle de være videreekspederet til en palæstinensisk flygtningelejr i Jordan. Dette blev forhindret af Stefan Aust, som sørgede for at hente pigerne hjem til Tyskland.

Propaganda med virkelige lig
I et interview i det ny nummer af Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin diamanten udtaler Stefan Aust bl.a., at der er væsentlige fællestræk mellem terroren hos Rote Armee Fraktion, IRA, al-Qaeda og IS:
”Terrorisme er altid en form for kommunikation. Det er propaganda med virkelige lig. Metoderne at udøve propaganda på forandrer sig imidlertid med medieindustriens udvikling. Andreas Baader plejede at skrive til det tyske nyhedsbureau dpa og underskrive med sit eget fingeraftryk. I dag bruger IS moderne HD-teknologi og internettet til at sprede sit blodige budskab.”

CV
Født 1. juli 1946 i Stade.
1966-69: Redaktør på tidsskriftet konkret.
1970-85: Medarbejder ved Norddeutschen Rundfunk (NDR).
1988-2007: Chefredaktør, Spiegel TV.
1994-2008: Chefredaktør, magasinet Der Spiegel.
2009-14: Tv-producent, Agenda Media GmbH.
2014: I redaktionsledelsen på avisen Die Welt
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

wagner-300

 

Marc-Christoph Wagner

I samtale med Marc-Christoph Wagner: Herboende tysker og cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og Humboldt-Universität zu Berlin. Har siden 2003 boet i København, hvor han arbejder som Nordeuropa-korrespondent for tysk radio og tv, ARD.

Arrangementet foregår primært på engelsk.

Aust bogomslag

Arrangeret i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.


Goethe-logo 


 
Standard 110 kr.
Diamantklub 70 kr.
Studerende 60 kr.

KØB BILLET

Diamantklubmedlemmer kan bestille billetter på 9132 4888. Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling.

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird


International Forfatterscene arrangeres med støtte fra

Kristeligt Dagblad

Tak til: