Stefan Hertmans (BE)

International Forfatterscene

torsdag 19. marts 2015 kl. 20:00 Blixen

Stefan Hertmans anses for at være en af sin generations mest fremragende flamske forfattere.

LÆS INTERVIEW MED STEFAN HERTMANS HER

Stefan Hertmans (1951) er født i Gent, Belgien, og herhjemme udkom han første gang i efteråret 2014 med Min bedstefars himmel, hvor han på raffineret vis skriver sig ind på sandheden om sin bedstefar og dennes deltagelse i den store europæiske tragedie, 1. verdenskrig mellem 1914 og 1918.

Udgivelsen blev mødt af begejstrede anmeldelser. I Information fastslog Thomas Thurah, at Hertmans' bog "er et stykke væsentlig litteratur, tung i ordets bedste betydning. (...)”. Romanen fik ligeledes flotte anmeldelser i Jyllands-Posten, Weekendavisen og Berlingske Tidende, hvor bogen er blevet fremhævet både for sin tematiske tyngde og for forfatterens virtuose skrivekunst. I Information slutter Thurah sin anmeldelse med at konkludere, at han er "forsvarsløst taget af Stefan Hertmans' eminente og kunstnerisk bevægende fortælling om den lange europæiske tragedie."

Kort før bedstefaren døde i 1981, gav han sit barnebarn sine gamle hæfter med dagbogsnotater fra krigens tid. Indholdet åbnede døren for Stefan Hertmans til farfaren Urbain Martiens inderste tanker om fattigdom, krigens gru og kunstens katarsis. Tiden var en anden, men mange af de moralske valg er stadig de samme. Krigens meningsløshed og menneskets villighed  til at give og tilgive, når det er nødvendigt. Efter krigen brugte bedstefaderen sit liv på at kopiere de store malermestre. Den engelske titel på romanen er War and Turpentine.

Stefan Hertmans har en universitetsgrad i kunstteori og var fra 1991 -2010 docent ved Universitetet i Gents kunstakademi. Hans speciale er krydsfeltet mellem kunst og filosofi.  Stefan Hertmans er en stor stilist og kan uden problemer blande de barske kendsgerninger med egne erindringer. Han har skrevet i flere år og udgivet alt fra essays, til poesi, romaner og teaterstykker. Han har undervist ved Sorbonne og universiteterne i Wien, Berlin, Antwerpen og Mexico City. Han har modtaget adskillige priser.

 

grondahl

Jens Christian Grøndahl

I samtale med forfatteren Jens Christian Grøndahl, som har et stort internationalt forfatterskab bag sig. Hans romaner er udkommet verden over, bl.a. de seneste 18 år i Belgien, og han har modtaget adskillige litterære priser i ind- og udland. Han debuterede i 1985 med romanen Kvinden i midten, og hans seneste udgivelser er Hjemme i Europa (essay, 2015) og Jernporten (roman, 2014). Sidstnævnte er netop udkommet i Hertmans' hjemland, hvor Grøndahl har et stort publikum. Grøndahl skrev ligeledes for nylig et essay til den førende belgiske avis De Standaard om Min bedstefars himmel, hvor han netop fremhævede Hertmans’ roman som ”et europæisk mesterværk af en støbning, man ikke længere troede mulig.”

Arrangementet foregår på engelsk. Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird.

 

Udvalgt bibliografi (engelsk)

Frozen Clouds, 1986
Borders of deserts, 1988
Suture, 1990
Music for the crossing, 1994
Fugues and blue tits, 1995
Louder than snow, 2004
The silence of tragedy, 2007
The unseen Weave, 2008
The mobilisation of Arcadia, 2010
War and Turpentine,  2013 (Min bedstefars himmel, 2014) 

 

Standard 110 kr.
Diamantklub 70 kr.
Studerende 60 kr.

KØB BILLET

Diamantklubmedlemmer kan bestille billetter på 9132 4888. Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling.

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

 

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra: 

Kristeligt Dagblad

Tak til: