Siri Hustvedt (USA)

International Forfatterscene

onsdag 1. oktober 2014 kl. 20:00 Dronningesalen

 

 

Tankegods og skønhedssans

Den amerikanske forfatter Siri Hustvedt har selv fortalt, at det var mødet med litterære klassikere som Charles Dickens og Charlotte Brontë, der som 13-årig fik hende til at drømme om forfattergerningen.
Det særlige ved Hustvedt er, at hun ikke blot blev inspireret til at skrive skønlitteratur. Hun fulgte samtidig et mere akademisk eller analytisk spor, der især kommer til udtryk i hendes essays. En teoretisk tilgang, som også medførte, at hun i 1986 skrev ph.d.-afhandling om sprog og identitet i Dickens’ romaner – og undervejs henviste hun bl.a. til tænkere som Søren Kierkegaard, Sigmund Freud, Jacques Lacan og Paul Ricoeur.

Siri Hustvedt. Foto Marion Ettlinger  
Foto: Marion Ettlinger

Der ligger således masser af tankegods og intellektuelle overvejelser til grund for Hustvedt forfatterskab, der indledtes i 1982 med digtsamlingen Reading to You, mens den første roman, Med bind for øjnene, udkom i 1992. Siden er bl.a. fulgt Det jeg elskede (2003) og Sommeren uden mænd (2011).

Lynch og Trier

Hustvedt er gift med forfatterkollegaen Paul Auster, og hun har selv påpeget, at hvor Auster ofte har ensomheden som tema, der skriver hun typisk om det enkelte menneskes indre kampe – om identitet, individualitet og perception. En indfaldsvinkel, der kombineret med hendes sanselige sprog har fået forfatterweb.dk til at konkludere, at hun ’minder mere om de to filminstruktører David Lynch og Lars von Trier end om nogen anden forfatter.’

Siri Hustvedt seneste essay-udspil er At leve, at tænke, at se, der udkom i efteråret 2012. I Politiken sammenfattede Lise Garsdal om de 32 essays i sin anmeldelse: ’Hustvedt forener forskerens stædighed, analytikerens skarphed og kunstnerens sans for skønhed i sine essays.’
Hustvedt har i år udgivet romanen Den flammende verden, som gennemgående har fået en meget positiv modtagelse af litteraturkritikere i Danmark og internationalt.

Hendes bøger er oversat til 29 sprog.

Morten Burian 

 Oplæsning ved Morten Burian

BIBLIOGRAFI:
1982: Reading to You, digte.
1992: Blindfold (Med bind for øjnene), roman.
1996: The Enchantment of Lily Dahl (Lily Dahls fortryllelse), roman.
1998: Yonder, essays.
2003: What I Loved (Det jeg elskede), roman.
2005: Mysteries of the Rectangle, essays.
2006: A Plea for Eros (En bøn for Eros), essays.
2007: The Sorrows of an American (En amerikaners lidelser), essays.
2009: The Shaking Woman or A History Of My Nerves (Kvinden der rystede eller Historien om mine nerver), essays.
2011: The Summer Without Men (Sommeren uden mænd), roman.
2012: Living, thinking, looking (At leve, at tænke, at se), essays.
2014: The blazing world (Den flammende verden), roman. 

Den flammende verden

I samtale med Lise Bach Hansen, leder af Ordscenen i Den Sorte Diamant. Har grundlagt International Forfatterscene, der de seneste 7 år har fået nogle af verdens mest profilerede forfattere, intellektuelle og internationale politikere til Dronningesalen i Det Kongelige Bibliotek. Lise Bach Hansen er kandidat i Teaterhistorie fra Université Sorbonne Nouvelle i Paris og kandidat i Kommunikation fra RUC. Hun har tidligere arbejdet med formidling af kunst, teater og politik, bl.a. i Kunstforeningen Gl. Strand og Europaparlamentet i Bruxelles og Strasbourg.

Studio_Session-143

 


Abonnér på videoer

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få besked, hver gang
der er en nye video klar fra
International Forfatterscene:

 

  

 
 

Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i DiamantenFølg os
  @sortediamant

 

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra: 

Kristeligt DagbladVideo fra begivenheden produceres af:

Logo VideoakademietTak til: