Desmond Tutu (ZA) AFLYST!

International Forfatterscene

mandag 29. september 2014 kl. 20:00 Dronningesalen
Foto: Dwayne Senior
Foto: Dwayne Senior

 

Arrangementet med Desmond Tutu er aflyst

Da Desmond Tutu er blevet ramt af sygdom og derfor ikke er i stand til at foretage sin rejse til København, er arrangementet på International Forfatterscene mandag den 29. september med den sydafrikanske kirkeleder og tidligere ærkebiskop desværre blevet aflyst.

Billetter til det udsolgte arrangement refunderes på følgende måde:
Er billetten købt online via billetlugen.dk refunderes beløbet automatisk indenfor 14 dage. Er billetten købt fysisk, bedes man henvende sig til salgsstedet.

For spørgsmål kontakt producentassistent Vivi Berg Düllgen vibd@kb.dk 


 

Den sydafrikanske biskop Desmond Tutu vil tale om tilgivelse - på baggrund af den nye bog Tilgivelsens bog - fire skridt til forsoning med dig selv og verden, som han har skrevet sammen med sin datter, Mpho Tutu.

Tilgivelse undergraver ikke retfærdigheden
Det er let at forestille sig, at den bog om tilgivelse, som Desmond Tutu netop har skrevet sammen med sin datter Mpho Tutu, er stærkt inspireret af førstnævntes virke som formand for den sydafrikanske Sandhedskommission. I modsætning til f.eks. retsopgøret med de nazistiske krigsforbrydere efter 2. verdenskrig stod Sandhedskommission for en praksis, der lagde vægt på forsoningen. Men hvad med retfærdigheden? Hvordan kan vreden, sorgen, bitterhed overvindes, uden at retfærdigheden sker fyldest, uden at gerningsmændene afstraffes for deres grufulde forbrydelser, vil mange umiddelbart spørge. Desmond og Mpho Tutu har et svar:

’Tilgivelse undergraver ikke retfærdigheden – den skaber et rum, hvor retfærdigheden kan udøves med rene hensigter, som ikke inkluderer hævn.’ Men hvordan kan man overhovedet tilgive – fra det mylder af små dagligdags overgreb, vi alle oplever, til de gruopvækkende krænkelser i grove forbrydelser, som får tilværelser til at kuldsejle? Hvordan kunne ofrene for apartheidregimet i Sydafrika tage voldsmændene til nåde? De to forfattere slår fast: ’Vi har mulighed for at tilgive, fordi vi er i stand til at erkende vores fælles menneskelighed.’
Omslag Tutu2
Mest gribende er Tilgivelsens bog i de afsnit, hvor Desmond og Mpho Tutu genfortæller en håndfuld autentiske tilgivelseshistorier. En af disse er Kia Scherrs. Hendes mand og datter rejste i november 2008 til Mumbai, hvor de efterfølgende blev dræbt i terrorattentatet på Oberoi Hotel. Scherr fortæller i bogen om timerne, umiddelbart efter hun har fået den frygtelige besked:

’De næste timer sad min familie og jeg sammen på sofaen i dagligstuen lammede af chok. Da vi så afslutningen på affæren på CNN, kunne vi se, at der var én overlevende terrorist. Da jeg så billedet af ham på tv-skærmen, kom Jesu Kristi ord til mig: ’Fader, tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør.’ Jeg var ikke religiøs, men det var de ord, jeg hørte. I det øjeblik vendte jeg mig mod min familie og sagde: ’Vi må tilgive dem.’ Alle var chokerede. De troede, jeg var gået fra forstanden. Men i det øjeblik sagde jeg blot, hvad jeg følte var sandt. (…) Jeg vidste, at den eneste måde, jeg kunne leve videre på, var ved at tilgive terroristerne.’

CV:
Desmond Tutu, f. 7.10.1931, sydafrikansk teolog og kirkeleder. Blev i 1978 valgt til formand for South African Council of Churches, især pga. sin evangelisk inspirerede apartheidmodstand. Fik stor betydning for den internationale modstand mod apartheid og satte bl.a. på afgørende vis gang i den danske folkebevægelse for sanktioner mod Sydafrika ved et besøg i Danmark i 1979. I 1984 modtog han Nobels Fredspris. Tutu blev i 1986 ærkebiskop i Cape Town. Hans humanisme kom tidlig til at spille en central rolle i den fredelige overgang til demokrati i 1994. Fra 1996, da Desmond Tutu trådte tilbage som ærkebiskop, til 2001 ledede han høringerne i Sandhedskommissionen. 

Erik Bjerager

 

 

 

 

 

 


I samtale med journalist Erik Bjerager, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole og i Washington, DC. Efter at have været på Danmarks Radio, Børsens Nyhedsmagasin og Børsen, blev han 1994 chefredaktør på Kristeligt Dagblad.

I samarbejde med Den Franske Ambassade og Det Franske Institut, København.

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
 

Diamantklubmedlemmer kan reservere billetter på klubtelefonen 91 32 48 88. Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling

Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra

Kristeligt Dagblad

Tak til:


Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant