Pierre Lemaitre (FR)

International Forfatterscene

torsdag 18. september 2014 kl. 20:00 Dronningesalen

Med nådesløst glimt øjet

Det er først og fremmest som kriminalforfatter, franske Pierre Lemaitre er blevet populær. Det gælder også herhjemme, hvor han tidligere i år debuterede med Alex, som på et tidspunkt lå på den danske bestsellerliste sammen med bøger af Jo Nesbø, Hanne-Vibeke Holst, Sissel-Jo Gazan og Yahya Hassan.

Men da Pierre Lemaitre i 2013 blev tildelt Frankrigs fornemste litterære pris, Prix Goncourt, var det for den historiske roman Au revoir là-haut (Vi ses deroppe), der skildrer to franske soldaters blakkede tilværelse efter 1. verdenskrigs traumatiske og blodige inferno. I et interview med Jyllands-Postens Niels Lillelund har Lemaitre forklaret, hvad Goncourt-prisen har betydet:
’Jamen, det ændrede alt. Simpelthen alt. Det var ikke bare opmuntrende for mig, men for krimigenren som sådan. At en, der skriver krimier, endda hovedsageligt skriver krimier, kunne vinde Frankrigs fornemste litterære pris. Det var et gennembrud, en god nyhed. For franske krimiforfattere, men så sandelig også for fransk litteratur som sådan. En stor overraskelse.’

I Politiken skriver Bjørn Bredal, at Au revoir là-haut (Vi ses deroppe) er 'en roman om Første Verdenskrig og det, der fulgte. En roman om et smadret fjæs. Han hedder Édouard Péricourt, den flotte unge fyr, som taber sit ansigt på en af krigens allersidste dage i 1918, da en granat sprænger næsten det hele væk. Men han overlever.'
Omslag

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Pierre Lemaitres litterære stil konkluderer Bredal: ’Fortællestemmen er fræk og respektløs som hos en parisisk gadedreng, og Frankrig portrætteres med et nådesløst glimt i øjet som hos Céline, Jean Cocteau, Émile Ajar eller Georges Brassens. Det er ur-Frankrig i al sin blomstrende sociale ulighed, der får turen i Au revoir là-haut, alt mens det er 1920'ernes vilde efterkrigstid, Les années folles, de skøre år, der fokuseres på.’

Anmelderroser
I en anmeldelse af den danske udgave af bogen gav Bo Tao Michaëlis i Politiken 6 hjerter ud af 6.
I Berlingske Tidende skrev Merete Reinholdt i sin anmeldelse: 'Hvis man kun måtte vælge at læse én bog blandt de mange udgivelser om 1. verdenskrig, der er udkommet i det forgangne år, anbefales franske Pierre Lemaitres skøre, skarpe og skræmmende roman Vi ses deroppe'.
Reinholdt gav 5 stjerner ud af 6.
I Weekendavisen konkluderede Jesper Vind i sin anmeldelse: 'Pierre Lemaitres barske og humoristiske roman fra Paris under og efter Første Verdenskrig er i mesterklassen.'

CV:
Pierre Lemaitre, f. 1951 i Paris. Bor i Paris og har i mange år undervist i litteratur. Har udgivet romanerne Robe De Marié (2009), Cadres noirs (2010) og Au revoir là-haut (2013), som han fik den prestigefulde franske litteraturpris Prix Goncourt for. Desuden kriminalromanerne Travail soigné (2006), Alex (2011), Les Grands Moyens (2011), Sacrifices (2012) og Rosy & John (2013). Debuterede på dansk i foråret 2014 med Alex.

Vi ses deroppe udkommer  den 3. september    

Tore Leifer

 

 

 


I samtale med Tore Leifer: Forfatter, foredragsholder og radiovært på Kulturnyt og Kultursøndag på P1, samt tilrettelægger for Kunstquiz på DR K.

Arrangementet foregår på fransk, men med danske opsummeringer.

Arrangeret i samarbejde med Den Franske Ambassade og Det Franske Institut.

 


Abonnér på videoer

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få besked, hver gang
der er en nye video klar fra
International Forfatterscene:

 

  

 

 

Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i DiamantenFølg os
  @sortediamant

 
 


Video fra begivenheden produceres af:

 

Tak til:

1. verdenskrig på Det Kongelige Bibliotek

DH014031
Koncerter, foredrag, forfattersamtaler med mere - Det Kongelige Bibliotek har en hel serie af arrangementer under temaet Krig og fred dette efterår.

Du kan finde Det Kongelige Biblioteks digitaliserede materiale om 1. verdenskrig på Nationalbibliotekets tema-side