Salman Rushdie (IN)

International Forfatterscene

tirsdag 19. august 2014 kl. 20:00 Dronningesalen

I samtale med Daniel Sandström (S).

Eventyrligt overskud. Salman Rushdie er en fandenivoldsk fortæller, som skriver direkte fra tidens opbrud i kultur, religion og politik. Nu får han H.C. Andersen-prisen og besøger International Forfatterscene. I det aktuelle nummer af Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin diamanten har Rushdies danske forlægger, Johannes Riis, skrevet nedenstående.

Johannes Riis

Johannes Riis, Gyldendal

Det var i efteråret 1988. Gyldendal havde sagt nej tak til at udgive De sataniske vers, og derfor fik Samlerens Forlag chancen. Jeg havde læst både Midnatsbørn og Skam og var ikke i tvivl om, at Salman Rushdie var et af de helt store nye navne i britisk litteratur. Nu læste jeg manuskriptet til De sataniske vers og vidste med det samme, at den skulle vi udgive: Det var en formidabel bog, en på alle måder moderne roman, en kraftudladning med et fandenivoldsk overskud, et uafviseligt udtryk for det opbrud i kultur og religion og politik, vi stod midt i, og om de utallige nye blandinger og kombinationer på alle ledder og kanter, som dermed bød sig til overalt, og som vi alle sammen fornemmede var på vej, men ikke var helt sikre på retningen af.
Så jeg slog til med det samme, fik en kontrakt i hus, og nogle dage efter ringede jeg til Angela Carter, som jeg var kommet til at kende efter at have oversat et par af hendes bøger, for at prale lidt med den gode nyhed. Der blev helt stille i den anden ende af røret. ’Det kan du godt få problemer med,’ sagde hun lidt efter. Hvad hun mente med det? Jo, der var kredse i England, der var meget ophidsede ved udsigten til, at bogen skulle udkomme, hun vidste, at der allerede var forberedelser i gang til demonstrationer, protester og uroligheder, og det var ikke godt at vide, hvad det kunne føre til.

Det hæftede jeg mig nu ikke nærmere ved, heller ikke bogafbrændingen i Bradford og andre hidsige manifestationer fra krænkede muslimer kunne ødelægge mit gode humør og glæden over udsigten til at kunne udgive en så vigtig bog.

Radiobil og nissehue
Det var først den 14. februar 1989, da Ayatollah Khomeini udstedte sin fatwa mod Salman Rushdie og hans forlæggere, at det gik op for os på Samleren, at der vist var noget helt ekstraordinært på færde. Der kom da også et par trusler og sælsomme opkald, der var overvågning, og det var ikke altid lige hyggeligt; men i modsætning til fx Norge, Italien og Japan skete der aldrig noget dramatisk her i landet. Ingen kom noget til, bogen blev oversat og udkom som planlagt, og siden har jeg haft det privilegium at være Salman Rushdies danske forlægger.
De Sataniske Vers


Han har været en forholdsvis hyppig gæst i Danmark, en af de første gange, han fik mulighed for overhovedet at bevæge sig uden for England efter fatwaen, kom han efter invitation af Dansk PEN til møde på Louisiana. Senere har han været her i forbindelse med lancering af sine bøger, og jeg har kørt i radiobil i Tivoli med ham, jeg har siddet sammen med ham iklædt Tuborg-nissehue med lys i, jeg var ligesom William Nygaard med til hans bryllup med den skønne Padma i New York; jeg har oplevet ham både under og efter, at fatwaen blev ophævet, og jeg har oplevet hans glæde og befrielse ved at kunne færdes frit og uden overvågning.

Nu kommer han igen til Danmark. Han skal have H.C.Andersen-prisen; selvfølgelig skal han det, og i Dronningesalen kan man være sikker på nok en gang at få bekræftet indtrykket af ham som en af de største og vigtigste forfattere i vores tid.


CV:

Salman Rushdie, Ahmed Salman Rushdie, f. 19.6.1947, indisk-britisk forfatter, født i Mumbai. Uddannet på den eksklusive engelske privatskole Rugby School og har kandidatgrad i historie fra Cambridge University. Rushdies forbilleder er navnlig James Joyce, Günter Grass og latinamerikansk magisk realisme, og hans forkærlighed for ekstravagant fortællestil kan ses allerede i hans første roman, Grimus (1975). 
Rushdie var tekstforfatter i reklamebranchen i London op gennem 1970'erne, før han fik sit store publikums- og kritikergennembrud med Midnight's Children (1981, da. Midnatsbørn, 1982). Med The Satanic Verses fra 1988 (da. De sataniske vers, 1989) pådrog Salman Rushdie sig muslimers vrede, først i Storbritannien, siden verden over. Præstestyret i Iran under Ruhollah Khomeini i 1989 udstedte en fatwa, dvs. en muslimsk retslærds vurdering, der fordømte forfatteren som blasfemisk; desuden udlovedes en dusør til den, der ville dræbe Rushdie.
I 2012 udkom erindringsværket Joseph Anton, hvor Salman Rushdie redegør for sit liv under fatwaen, og de følger den havde for alle aspekter af hans tilværelse.
Har desuden bl.a. udgivet: Shame (1983, da. Skam, s.å.), The Jaguar Smile (1987, da. Jaguarens smil, s.å.), The Moor's Last Sigh (1995, da. Maurerens sidste suk, s.å.), The Ground Beneath Her Feet (1999, da. Jorden under hendes fødder, s.å.), Fury (2001) og Shalimar the Clown (2005).

H.C. Andersen-pris
To dage før arrangementet modtager Salman Rushdie i Odense 'H.C. Andersen Litteraturpris 2014' (tidligere tildelt Paulo Coelho, J.K. Rowling og Isabel Allende), og han er i Dronningesalen i samtale med den svenske kulturjournalist og redaktør Daniel Sandström. Samtalen vil tage sit udgangspunkt i Rushdies både tidløse og aktuelle storytelling. Hvilken litterær tradition – fra bl.a. Indien og Asien – er han selv rundet af? Hvad karakteriserer den gode, uopslidelige fortælling? Hvad kendetegner Andersen som historiefortæller, og hvordan har Rushdie ladet sig inspirere af den verdensberømte dansker?

 


Daniel Sandström

 

 

 
Daniel Sandström:
 svensk litteraturjournalist og redaktør. Fra midten af 90'erne anmelder ved Sydsvenka Dagbladet. Fra 2005 kulturredatør og fra 2008 chefredaktør. Daniel Sandström forlod avisen i 2013 for et job i forlagsvirksomheden Bonniers.

 


Abonnér på videoer

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få besked, hver gang
der er en nye video klar fra
International Forfatterscene:

 

  

 
 

Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i DiamantenFølg os
  @sortediamant

 

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra: 

Kristeligt Dagblad


Video fra begivenheden produceres af:

Logo VideoakademietTak til: