Slavoj Žižek (SI): I'm Watching You! (2)

International Forfatterscene

søndag 18. maj 2014 kl. 19:00 Dronningesalen

Den slovenske stjernefilosof Slavoj Žižek i den anden af to samtaler om overvågningssamfundet med den populære og karismatiske live-interviewer, amerikaneren Paul Holdengräber fra New York Public Library, som tidligere i 2013 lyste op på scenen i Dronningesalen til fejringen af Søren Kierkegaards 200-årsdag.

De to intellektuelle personligheder, der evner at komme ud over scenekanen, vil tale om voyeurisme, digital identitet og sociale medier.

Slavoj Žižek - filosoffen som popstjerne
Den slovenske filosof Slavoj Žižek optrådte sammen med bl.a. Hillary Clinton, Bill Gates, Angela Merkel, Ai Weiwei, Salman Rushdie og Bjørn Lomborg på en liste over 'Top 100 Global Thinkers 2012', offentliggjort af det amerikanske magasin Foreign Policy.

Magasinet karakteriserer samtidig Žižek som en ’kendis-filosof’. Den 64-årige slovener er her, der og alle vegne – på en måde, man normalt forbinder med en verdenskendt popstjerne.

Žižeks utrolige gennemslagskraft skyldes hans evne til at kombinere en solid intellektuel ballast med en gennemført forståelse for den moderne medievirkelighed. Som filosof er han især inspireret af sværvægtere som Hegel, Marx og Lacan. Men han formidler sine tanker ved at finde eksempler i populærkulturen – navnlig filmkunsten – og lancerer dem som en standupkomiker, der slynger punch-lines ud. F.eks. når Žižek i valget mellem paven og Dalai Lama foretrækker førstnævnte, fordi ’paven i det mindste har et standpunkt’.

Det er samtidig denne provokerende evne til at fyre fra hoften, der har fået kritikere af Žižek til at påpege, at hans tænkning både er uden sammenhæng og savner bud på alternative opfattelser.

Hvilket dog ikke modsiger den kendsgerning, at han i sin tilgang til en lang række tunge temaer - ideologi, kapitalisme, fundamentalisme, racisme, tolerance, multikulturalisme, menneskerettigheder, økologi, globalisering, overvågning, postmodernisme og religion - har fungeret som en kontroversiel og stridslysten tænker, der har skabt ny luft og inspiration i den aktuelle samfunds- og kulturdebat.

I en anmeldelse fra 2002 i Berlingske Tidende af Žižeks bog Det skrøbelige absolutte - eller hvorfor er den kristne arv værd at kæmpe for? konstaterer Niels Gunder Hansen, at filosoffen 'er svær, morsom, original, subtil og rablende' og slår fast, at han er 'præget af en intellektuelt legesyg fryd ved hele tiden at dreje refleksionens skrue endnu en omgang'.

Tænk nu!
Politisk har Slavoj Žižek kaldt sig selv for ’radikalt venstreorienteret’, og han stillede i 1990 op til det slovenske præsidentvalg. Det er også Žižeks politiske tænkning, som står i centrum i en ny dansk bog, Den nyttige idiot - om Slavoj Žižeks samfundsteori, af Henrik Jøker Bjerre og Carsten Bagge Laustsen.

I bogen kaldes Žižeks tanker for et 'wake up call til venstrefløjen'. Men som Mikkel Krause Frantzen understreger i sin anmeldelse i Information, er hans position og positur altid 'del af en bevidst - provokerende og humoristisk - retorisk strategi'.

Og Frantzen slutter sin anmeldelse:
'Når folk tillægger ham en autoritær mesterposition og vil have et svar på, hvad der skal gøres, så siger han: 'OK - indfør kommunisme nu!' Som Jøker Bjerre og Bagge Laustsen beskriver det i deres velskrevne og veldisponerede bog, så ønsker Žižek på den måde, og når alt kommer til alt, at folk skal tænke selv. Tale selv. Handle selv. Det er derfor, han - som den væsentlige tænker og nyttige idiot, han nu engang er - til stadighed gør sit bedste for på samme tid at inspirere og irritere'.    

CV:
Født 1949 i Ljubljana, Slovenien.
1981: Ph.d. , Ljubljana: ‘German Idealism’.
1981-85: Filosofiske og psykoanalytiske studier i Paris. Doktorafhandling om Lacan’sk læsning af Hegel, Marx og Saul Kripke.
1989: Første bogudgivelse på engelsk, The Sublime Object of Ideology. 1990: Stiller op til det slovenske præsidentvalg.
Har udgivet mere end 50 bøger, også om mere politisk betonede emner.
Har været gæsteprofessor på University of Paris VIII, Department of Psychoanalysis.
Har bl.a. undervist på Cardozo Law School (New York), Columbia University, Princeton University, New School for Social Research (New York) og University of Michigan, Ann Arbor, and Georgetown.
Er tilknyttet en række universiteter, bl.a. European Graduate School i Schweiz og Birkbeck University i London.
Stifter af og præsident for Society for Theoretical Psychoanalysis, Ljubljana.

Paul Holdengräber:
Forfattere som Orhan Pamuk, Günter Grass og Norman Mailer, rockmusikere som Patti Smith , David Byrne og Brian Eno - den amerikanske interviewer Paul Holdengräber har haft dem alle som samtalepartnere på scenen i New York Public Library, hvor han står i spidsen for en serie af prominente live-interviews under benævnelsen LIVE from the NYPL.

Det er et koncept, som siden 2004 opsigtsvækkende har fornyet bibliotekets traditionelle foredragsprogram og gjort stedet til et livligt og inspirerende centrum i den intellektuelle verden, hvor alt fra forfattere, forskere, ekspolitikere, rockmusikere og filminstruktører står i kø for at blive interviewet af den 54-årige amerikaner.

Paul Holdengräber er en efterspurgt og kvalitetsbevidst kurator og interviewer – også i udlandet. Og 5. maj sidste år var han ankermand ved mikrofonen i Dronningesalen, da International Forfatterscene markerede Søren Kierkegaards 200-årsfødselsdag med eventen Love, Faith, Choice. Her live-interviewede Holdengräber forfatterne Siri Hustvedt, Pascal Bruckner, samt Noma-kokken René Redzepi.

Paul Holdengräber, der er født i Texas og har østrigske forældre, er ph.d. i sammenlignende litteratur fra Princeton University. Udnævnt af den franske regering til 'Chevalier des Arts et Letteres' – og har modtaget det østrigske 'Cross of Honor for Science and Art'.

 

 

Abonnér på video

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få besked, hver gang
der er en nye video klar fra
International Forfatterscene:

 

  

 

 

Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os
@sortediamant

 

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra: 

Logo Kristeligt DagbladVideo fra begivenheden produceres af:

Logo Videoakademiet
Livestream fra begivenheden leveres af:

Logo Provector


Tak til:

Logo summerbird