Åsne Seierstad (NO) - i samtale med Carsten Jensen

International Forfatterscene

onsdag 26. marts 2014 kl. 20:00 Dronningesalen

Fra Afghanistan til Utøya

Den norske journalist Åsne Seierstad fik stor opmærksomhed, da hun i 2002 udgav Boghandleren i Kabul, der førte til en retssag. I sin aktuelle bog, En av oss, har Seierstad kastet sig over Norge og massemorderen Anders Behring Breivik og hans terrorhandling.

Som mange andre nordmænd var Åsne Seierstad dybt berørt af Breiviks udåd den 22. juli 2011, hvor 77 mennesker blev dræbt.
Den norske journalist, der ellers plejer at finde sine dramaer uden for Norge i krigshærgede områder som Afghanistan og Tjetjenien, udgav kort før jul bogen En av oss. En Fortelling om Norge og gennemgår over 500 sider terrorhandlingen og dens konsekvenser.
Da Seierstad i sin tid overværede den efterfølgende retssag som reporter for Newsweek, blev hun så grebet af de historier, hun hørte, at hun besluttede sig for at skrive en bog bygget på grundig journalistisk research, bl.a. interviewede hun drabsmandens mor, Wenche Behring Breivik, kort før denne døde af kræft.
En av oss. En Fortelling om Norge er holdt i en afdæmpet, journalistisk sprogtone og har et særligt spor, som beskæftiger sig med indvandringstemaet i det norske samfund, men samtidig går Seierstad så tæt på den ubegribelige massakre på Utøya, at flere af kuglerne fra Breiviks skydevåben følges direkte ind kroppene på de sagesløse ofre.
Alle norske royalties for bogen går ubeskåret til fonden En Av Oss, som støtter forskellige idrætslige, kulturelle og miljømæssige initiativer.

Retssagen
Som journalist er Seierstad først og fremmest kendt for sine reportager fra verdens brændpunkter. Hun er uddannet cand.mag. i russisk, spansk og idéhistorie og forfatter til bøgerne Boghandleren i Kabul (2002), Hundrede og én dag (2004), Med ryggen mod verden (2005), og Englen i Grozny (2008).
 
Seierstad fik sit store gennembrud med Boghandleren i Kabul om en familie i Afghanistan, hun boede hos i perioden efter Talebans fald. Bogen fik international succes og senere endnu mere opmærksomhed, da det afghanske ægtepar portrætteret i bogen sagsøgte Seierstad for krænkelse af privatlivets fred. I den efterfølgende retssag blev det slået fast, at Seierstad overordnet havde været i sin gode ret, idet den afghanske familie havde været informeret om formålet med hendes besøg. Men Seierstad og hendes forlag blev dømt til at betale hustruen erstatning for tre passager i bogen, hvor retten skønnede, at Seierstad baserede sine udtalelser på gætteri.

Carsten Jensen

Åsne Seierstad er i Dronningesalen i samtale med forfatter og kritiker Carsten Jensen, der ligesom Seierstad har skrevet reportager fra Afghanistan. I det hele taget har mødet med det fremmede og anderledes været centralt i Jensens 30-årige virke som forfatter, essayist og samfundsdebattør - først og fremmest tydeliggjort i hans to omfattende rejsebøger Jeg har set verden begynde (1996) og Jeg har hørt et stjerneskud (1997).
Men som en rød tråd igennem Carsten Jensens mange artikler og bøger ligger tillige en aldrig afgjort indre debat om moralske værdier og kulturkritisk bevidsthed, som også synes at have stor relevans for en diskussion af Anders Behring Breivik, hans misgerning og dens baggrund.

Gyldendal udgiver i slutningen af marts En av oss på dansk.

 


Abonnér på videoer

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få besked, hver gang
der er en nye video klar fra
International Forfatterscene:

 

  

 
 

Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i DiamantenFølg os
  @sortediamant

 

 

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra: 

Kristeligt Dagblad

Video fra begivenheden produceres af:

Logo Videoakademiet


Tak til: