The Power Of Poetry (DE/FI/IT/FR/DK)

Poesiens Dag

fredag 21. marts 2014 kl. 20:00 Blixen
Benoît Casas (FR), Saila Susiluoto (FI), Daniela Seel (DE),  Niels Lyngsø (DK) og  Patrizia Valduga (IT) mødes i Dronningesalen i anledning af UNESCO's Poesiens Dag
Benoît Casas (FR), Saila Susiluoto (FI), Daniela Seel (DE), Niels Lyngsø (DK) og Patrizia Valduga (IT) mødes i Dronningesalen i anledning af UNESCO's Poesiens Dag

Oplæsning på fem sprog - og i danske oversættelser

Den 21. marts er blevet udnævnt til Poesiens Dag af UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur. Dagen blev stiftet for at udbrede kendskabet til lokale og internationale digtere og for at sætte fokus på poesien som genre. Første gang var i 1999, og hvert år siden er dagen blevet markeret på verdensplan af mange forskellige organisationer og institutioner.

På Det Kongelige Bibliotek fejrer vi dagen i samarbejde med EUNIC, en sammenslutning af Det Italienske Kulturinstitut, British Council Denmark, Det Danske Kulturinstitut, Finlands Kulturinstitut, Goethe-Institut Dänemark og Institut Français.

Hver organisation, undtagen den britiske, har udvalgt en digter fra hjemlandet, som skal læse op og diskutere lyrikkens rolle i det europæiske kulturliv i dag med litteraturjournalist Nanna Mogensen, Daniela Seel (DE), Saila Susiluoto (FI), Patrizia Valduga (IT), Benoît Casas (FR) og Niels Lyngsø (DK).

Digtene vil blive fremført både på originalsproget og i danske oversættelser.

NIELS LYNGSØ:

Uddannet cand.phil. i litteraturvidenskab. Har desuden forfattet en række artikler, essays og oversættelser. Fra 1999-2000 redaktør på det toneangivende lyriktidsskrift Den Blå Port. Desuden en overgang lyrikanmelder ved Politiken. En del af Lyngsøs digte eksperimenterer med digtenes grafiske opsætning, hvilket bidrager til en anderledes læseoplevelse. Nogle gennemgående temaer er eksistentialisme og mellemmenneskelige relationer. Den seneste digtsamling Fremmed under samme hud (2013) er en intens og eksplicit skildring af et seksuelt forhold, set fra henholdsvis mandens og kvindens side.

DANIELA SEEL:

Bor og arbejder i Berlin. Tillige forlægger, oversætter, kritiker og studievært. I 2003 grundlagde hun sammen med fire andre kunstnere forlaget Koobooks – Labor für Poesie als Lebensform / Laboratorium for kunst som livsform. I 2011 udkom hendes digte for første gang samlet i bogform. Hun har samarbejdet med musikere, dansere og biledkunstnere om at skabe performances, der opløser de klassiske genreopdelinger.

PATRIZIA VALDUGA:

Siden debuten Medicamente fra 1982 har hendes digte kredset om temaer som død, lidelse og passioneret seksualitet. Hendes digte er blevet kaldt provokerende på grænsen til det vulgære. Digtenes lidenskab og provokation tøjles af hendes brug af rim-skema og  rytmisk opbygning fra den klassiske petrarkiske sonet.

SAILA SUSILUOTO:

Debuterede som digter i 2001, og regnes i dag som et af de største navne blandt sin generation. Hendes traditionsbevidste digtning kendetegnes af metaforer og en stærk symbolik. I 2012 blev hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for Carmen, som er en nyfortolkning af Georges Bizets opera af samme navn.

BENOIT CASAS:

Digter, fotograf og forlægger, som definerer sig selv som ’disparat aktivist’. De første tre digtsamlinger, L’Amant de Sophie, 2003 (Sophies elsker), Diagonales, 2007 (Diagonaler) og Il était temps suivi de Cap, 2010 (Det var på tide efterfulgt af Cap) blev fulgt op af bogen Envoi (Afsendelse), 2012 – en poetisk e-mailkorrespondance mellem Casas og hans ven Luc Bénazet. L’ordre du jour (Dagsorden), som udkom på forlaget Seuil i 2013, er en slags dagbog med en tekst for hver af årets dage. 

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET

Diamantklubmedlemmer kan reservere billetter på klubtelefonen 91 32 48 88. Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling

Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra

Kristeligt Dagblad

Tak til:


Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant