Bernard-Henri Lévy (FR)

International Forfatterscene

torsdag 6. februar 2014 kl. 20:00 Dronningesalen
Bernard-Henri Lévy har senest skrevet et opråb til Europa: 'Vi har ikke længere et valg: Det er politisk union eller døden'. I Dronningesalen er han i samtale med studievært Adam Holm fra DR.
Bernard-Henri Lévy har senest skrevet et opråb til Europa: 'Vi har ikke længere et valg: Det er politisk union eller døden'. I Dronningesalen er han i samtale med studievært Adam Holm fra DR.

Filosoffen som stridsmand

På sin hjemmeside anvender den franske filosof og samfundsdebattør Bernard-Henri Lévy mottoet ’Kunsten at filosofere er kun noget værd, hvis den er en krigskunst’.

For Lévy har filosofi nemlig aldrig drejet sig om at sidde ophøjet i et elfenbenstårn fjernt fra verdens larm, men netop om at engagere sig og tage stilling i aktuelle og konkrete konflikter. Det ses tydeligt, hvis man opremser en håndfuld af de globale brændpunkter, som den franske filosof både har besøgt og involveret sig politisk i: Bosnien, Afghanistan, Libyen og Syrien. Der er således ingen tvivl om, at Lévy spillede en helt central rolle – bl.a. via sit personlige venskab med daværende præsident Nicolas Sarkozy – da Frankrig gik forrest i at få gennemført et internationalt flyveforbud over Libyen.

Al denne kamplystne aktivitet har gjort Lévy til en lige så kendt som omstridt skikkelse i Frankrig, hvor han både blot omtales som ’BHL’ og beskrives som ’vor nationale dandy’ – med en slet skjult hentydning til hans påklædning og frisure.

De nye filosoffer
Men efter mere end 30 år i samfundsdebattens boksering er Lévy sandsynligvis hærdet. Allerede i 1977 blev han og kollegaer som André Glucksmann, Pascal Bruckner og Alain Finkielkraut rubriceret som en provokerende gruppe af ’nye filosoffer’ (Nouveaux Philosophes), fordi de både lagde afstand til marxistisk og socialistisk tankegods og åbenlyst gik til angreb på venstreorienterede holdninger i de intellektuelle miljøer og især venstrefløjens påståede meddelagtighed i totalitarismen. Lévy udgav selv i 1977 bogen La barbarie à visage humain (Barbariet med et menneskeligt ansigt), hvor han argumenterer for, at marxisme ifølge sin natur er korrupt.

Siden er fulgt en lang række udgivelser og aktiviteter, hvor Lévy med usvækket energi har markeret sig på diverse samfundspolitiske slagmarker – fra kritik af muslimske kvinders brug af slør til hyldesterklæringer til den israelske hær. Med særlig tilknytning til Danmark er det, at han i 2006 sammen med bl.a. Salman Rushdie skrev et åbent brev, Together facing the new totalitarianism, som var et direkte svar på de muslimske protester og trusler i forbindelse med Jyllands-Postens offentliggørelse af Muhammed-tegningerne.

Allersenest har Lévy for et års tid siden, igen sammen med bl.a. Rushdie, udsendt et opråb om Europa i krise, som konkluderer: ’I dag er det politisk union eller barbari. Eller mere præcist: føderalisme eller brud. Og bruddet vil føre til social tilbagegang, manglende jobsikkerhed, en flodbølge af fyringer og fattigdom. (…)Vi har ikke længere et valg: Det er politisk union eller døden.’

 Bernard-Henri Lévy interviewes af DR-studievært Adam Holm.

ARRANGEMENTET FOREGÅR PÅ ENGELSK

Arrangeret i samarbejde med Det Franske Institut, Den Franske Ambassade og Air France

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET

Diamantklubmedlemmer kan reservere billetter på klubtelefonen 91 32 48 88.
Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes
senest 14 dage efter bestilling

Efter arrangementet serveres
et glas vin og chokolade fra Summerbird

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra

Kristeligt Dagblad
Tak til:


Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant