Per Olov Enquist

Sverige

onsdag 2. oktober 2013 kl. 20:00 Dronningesalen

Den svenske forfatter gæster International Forfatterscene, hvor han i samtale med journalisten Søren Vinterberg fortæller om sin nyeste bog, Lignelsesbogen, der er en fortsættelse af den prisbelønnede Et andet liv. Romanerne er autobiografiske og tilføjer en ny genre til Enquists righoldige forfatterskab.

Per Olov Enquist er en af nordens store litterære stjerner. Han har udgivet en lang række romaner og digtsamlinger, og hans dramaer er blevet opført over hele verden. Enquist er ikke en forfatter, der let kan sættes i bås – hans forfatterskab rummer mange forskellige spor og tematikker.

En del af hans romaner er dokumentariske og omhandler historiske personer eller begivenheder, som for eksempel Livlægens besøg (2000) om Struenses oplysningsidéer og hans skæbnesvangre forhold til dronningen Caroline Mathilde.

Ligeledes biografisk er teaterstykket Tribadernes nat (1975), der er blevet opført over hele verden på 20 forskellige sprog. Stykket handler om den svenske dramatiker August Strindberg og hans kærlighedsaffærer. Både Livlægens besøg og Tribadernes nat kredser om et karakteristisk tema hos Enquist: kærlighedens nødvendighed og dens destruktive kraft.

Ligesom de biografiske romaner bygger romanen Legionærerne (1968) på historisk materiale. Den blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 1969 og handler om den svenske stats udlevering af 146 baltiske soldater, der havde gjort tysk krigstjeneste, til Sovjetunionen i 1946. Romanen er politisk engageret, uden at være hverken moraliserende, naiv eller sentimental. Vi får stillet en opklaring i sigte, men fortælleren må sande, at der ikke findes et entydigt svar.

Enquists seneste roman, Lignelsesbogen, som udkommer i Danmark d. 13. oktober, er en fortsættelse af erindringsromanen Et andet liv – men den har undertitlen ’en kærlighedsroman’. Det er en fortælling om den allestedsnærværende død, om tro, om at være frafalden, om skam, men også om retten til at være digter. Ligesom Enquists tidligere værker har de to bøger berøringsflader med dokumentarismen, men i stedet for det historiske materiale er stoffet hentet fra forfatterens eget liv.

Et andet liv er ikke fortalt i første, men i tredje person. I et interview i Information forklarer Enquist, at han startede med at skrive romanen i ’jeg-form’, men var for tilbageholdende med at skrive om visse ting. Ved at bruge tredje person, i stedet for en jeg-fortæller, turde han fortælle mere ærligt. Bogen er delt i tre dele: barndommen, ungdommen og voksenlivet. Enquist skildrer med rørende ærlighed sin opvækst i et kristent miljø i det nordøstlige Sverige og de alkoholtåger, han i sit voksenliv tyede til, når forventningspresset voksede ham over hovedet.

 

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET

Diamantklubmedlemmer kan reservere billetter på klubtelefonen 33 13 30 20. Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling

Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

International Forfatterscene arrangeres med støtte fra

Kristeligt Dagblad
 

Tak til:


Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant