LOVE FAITH CHOICE - Siri Hustvedt, Pascal Bruckner, René Redzepi og Paul Holdengräber

søndag 5. maj 2013 kl. 16:00
Kierkegaard-læseren Paul Holdengräber interviewer Siri Hustvedt, Pascal Bruckner og René Redzepi om deres særlige metier med Kierkegaard som klangbund

Kierkegaard i tre internationale samtaler

 

 

Søren Kierkegaards tænkning tilhører hele verden. Derfor gør Det Kongelige Bibliotek ham ved 200 året for hans fødsel til en del af den internationale samtale. Den amerikanske forfatter Siri Hustvedt, den franske filosof Pascal Bruckner samt den danske Noma-køkkenchef René Redzepi live-interviewes om deres metier med Kierkegaard som klangbund.

Det er Kierkegaard-læseren Paul Holdengräber, direktør for New York Public Librarys berømte live-scene LIVE from the NYPL, der både har udpeget navnene og interviewer dem om det, de hver især har skabt.

Publikum vil blive ført igennem de tre vigtige begreber i den store filosofs værk gennem tre samtaler: Pascal Bruckner om TROEN, Siri Hustvedt om VALGET og René Redzepi om KÆRLIGHED og FORFØRELSE.

Midt i programmet bliver der en pause, hvor der vil blive serveret vin og chokolade.

Læs mere om Siri Hustvedt, Pascal Bruckner og Rene Redzepi

 Læs mere om LOVE FAITH CHOICE og Paul Holdengräber

 

Abonnér på videoer

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få besked, hver gang
der er en nye video klar fra
International Forfatterscene:

 

  

 
 

Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i DiamantenFølg os
  @sortediamant


Arrangementet er skabt i samarbejde med Programrådet for Søren Kierkegaard 2013 i forbindelse med konferencen Kierkegaard Reconsidered in a Global World 6.-8. maj samt Beckett Fonden, Søren Kierkegaard Forskningscentret, Udenrigsministeriet, Kulturministeriet, Kulturstyrelsen

Embassy of the United States, Copenhagen.
 

Video fra begivenheden produceres af:

Logo Videoakademiet

 

 

Om Hustvedt, Bruckner og Redzepi

Siri Hustvedt – tankegods og skønhedssans
 

Den 58-årige amerikanske forfatter Siri Hustvedt har selv fortalt, at det var mødet med litterære klassikere som Charles Dickens og Charlotte Brontë, der som 13-årig fik hende til at drømme om forfattergerningen

Det særlige ved Hustvedt er, at hun ikke blot blev inspireret til at skrive skønlitteratur. Hun fulgte samtidig et mere akademisk eller analytisk spor, der især kommer til udtryk i hendes essays. En teoretisk tilgang, som også medførte, at hun i 1986 skrev ph.d.-afhandling om sprog og identitet i Dickens’ romaner – og undervejs henviste hun bl.a. til tænkere som Søren Kierkegaard, Sigmund Freud, Jacques Lacan og Paul Ricoeur.

Der ligger således masser af tankegods og intellektuelle overvejelser til grund for Hustvedt forfatterskab, der indledtes i 1982 med digtsamlingen Reading To You, mens den første roman, Med Bind For Øjnene, udkom i 1992. Siden er bl.a. fulgt Lilly Dahls fortryllelser (1996), Kvinden der rystede (2009) og Sommeren Uden Mænd (2011).

Hustvedt er gift med forfatterkollegaen Paul Auster, og hun har selv påpeget, at hvor Auster ofte har ensomheden som tema, der skriver hun typisk om det enkelte menneskes indre kampe – om identitet, individualitet og perception. En indfaldsvinkel, der kombineret med hendes sanselige sprog har fået forfatterweb.dk til at konkludere, at hun ’minder mere om de to filminstruktører David Lynch og Lars von Trier end om nogen anden forfatter.

Siri Hustvedt seneste udspil er essaysamlingen At leve /At tænke /At se, der udkom i efteråret 2012. I Politiken sammenfattede Lise Garsdal om de 32 essays i sin anmeldelse: ’Hustvedt forener forskerens stædighed, analytikerens skarphed og kunstnerens sans for skønhed i sine essays.

Pascal Bruckner – intellektuel samfundskritik

Som forfatter, essayist, samfundsdebattør og filosof er den 64-årige Pascal Bruckner på mange måder personifikationen af det intellektuelle Frankrig.

Størst udbredelse har hans navn nok fået, fordi han i 1981 skrev romanen Lunes de fiel, der i 1992 af stjerneinstruktøren Roman Polanski blev filmatiseret som Bitter Moon (med Hugh Grant and Kristin Scott Thomas på rollelisten).

Men over en længere årrække har Bruckner først og fremmest markeret sig som en filosofisk orienteret samfundsdebattør på den mere konservative fløj i det politiske landskab – ved det franske præsidentvalg i 2007 erklærede han sammen med ligesindede intellektuelle som André Glucksmann og Alain Finkielkraut sin støtte til Nicolas Sarkozy.

Helt konkret har Bruckner som polemisk intellektuel bl.a. i essayet Le Sanglot de l'Homme blanc (’Den hvide mands tårer’) kritiseret den blanding af medlidenhed og foragt, der karakteriserer vestens forhold til den tredje verden, mens han i Fanatisme de l'Apocalypse (’Apokalypsens fanatisme’) udråber den opblomstrende miljø- og klimaforskning til vore dages ny fanatisme.

I 2007 blandede Bruckner sig med stor effekt i den følelsesladede aktuelle debat om det multikulturelle samfund med essayet Enlightenment fundamentalism or racism of the anti-racists?, hvor han bl.a. forsvarer Ayaan Hirsi Ali og hendes synspunkter.

’Folk føler sig trygge, når de er bange’, udtalte Pascal Bruckner i efteråret 2012 i et interview med Jyllands-Posten. ’Siden begyndelsen af det 21. århundrede har frygten været den dominerende passion i de vestlige lande. Den er blevet de oplyste borgeres fællesnævner. Vesten er bange for alt, for islam, og især er vi bange for os selv’.

René Redzepi – den uprætentiøse pioner, der har vakt hele verdens interesse for den nordiske mad

På mange måder er den 35-årige kok og køkkenchef René Redzepi et typisk barn af den moderne, globaliserede verden – født i København som søn af en indvandrende makedonisk far (med albanske rødder) og en dansk mor.

Alligevel – eller måske netop derfor – blev det Redzepi, der vandt internationalt ry, da han førte restauranten Noma til gastronomiens øverste top ved at vende tilbage til rødderne, til det nationale og lokale.

Redzepi blev den ombejlede og succesfulde pioner inden for new nordic cuisine (nyt nordisk køkken), og Noma blev i 2010, 2011 og 2012 kåret som Verdens Bedste Restaurant.

I 2012 blev Redzepi af det amerikanske magasin Time placeret på listen over årets 100 mest indflydelsesrige personer. I begrundelsen angav magasinet Redzepis grundlæggende indstilling: hans principfasthed, passion, kreativitet, frihedsfornemmelse og risikovillighed.

Store og dyre ord. René Redzepi har selv sagt det mere enkelt: ’For mig er kogekunst noget, der er fuldstændig gennemsigtigt og uden prætentioner. Det er ærligt og generøst og har noget sandt og originalt over sig.’

Det er en indstilling, som har bragt Redzepi langt. Som teenager gik han med aviser for at bidrage til familiens økonomi. Senere kom gastronomien nærmest ved et tilfælde ind i hans liv. Via restauranter som Pierre André i København, The French Laundry i New York, Jardin des Sens i Montpellier og El Bulli i Barcelona fik han foden under eget bord i Noma – og sad på toppen af verden.