Göran Rosenberg

Sverige

onsdag 6. februar 2013 kl. 20:00 Dronningesalen

 

Han har netop modtaget den prestigefyldte litterære pris Augustprisen i Sverige for årets bedste skønlitterære bog Ett kort upphåll på vägen från Auschwitz – og nu kan man opleve ham, en af Nordens store kosmopolitiske stemmer, på International Forfatterscene: Den anmelderroste, prisvindende svenske journalist, debattør og forfatter Göran Rosenberg i samtale med journalist Marc Christoph Wagner på scenen i Den Sorte Diamants Dronningesal.

Han er en af Sveriges markante stemmer i den offentlige debat, han har været æresdoktor ved Göteborgs Universitet, og han var i en årrække chefredaktør for månedsmagasinet Moderna Tider samtidig med, at han arbejdede for svensk TV og radio. I perioden 91-2011 skrev han for Dagens Nyheter, og han har modtaget en række priser for sin journalistik.

Som skønlitterær forfatter har han også fascineret både læsere og anmeldere ved at bruge sin personlige fortælling til at diskutere meget komplekse internationale samfundsforhold. Senest med Et kort ophold på vejen fra Auschwitz, som ikke blot i Sverige, men også i Danmark er blevet en succes – og som af Berlingske Tidende er blevet kåret til at være en af 2012’s 10 bedste romaner. Også i tidligere bøger har han skabt stor opmærksomhed med at bruge sin jødiske baggrund, særligt i Det Tabte Land, som udkom på flere sprog, og som for mange danskere blev en øjenåbner i forhold til at forstå, at tidens billede af Israel formes af det ikke-jødiske Europas skam og utopiske længsel.

Samtalen med journalisten Marc Christoph Wagner vil tage sit udgangspunkt i forfatterens seneste udgivelse, Et kort ophold på vejen fra Auschwitz, som for nyligt udkom i en dansk udgave, og som han netop vandt den prestigefyldte August-pris for i 2012. Göran Rosenberg har skabt en dybt personlig beretning om sin polsk-jødiske fars vej fra Auschwitz til Södertälje – den lille svenske by med den store lastbilfabrik, hvor Göran Rosenberg selv kom til verden i 1948, året efter faderens ankomst. Bogen er en omhyggelig journalistisk dokumentation af faderens rejse fra Lodz, Auschwitz, Nazityskland og til Södertälje.

Rosenberg beskriver i bogen, hvordan han rejser rundt i Tyskland og finder de tilgroede steder, hvor godsvognene gjorde ophold; han beskriver den ængstelige stemning i Sverige efter krigsafslutningen og holdningen til de jødiske flygtninge, og han skriver med romanens lysende kraft. Med sin helt personlige stemme løfter Rosenberg denne veldokumenterede fremstilling ud over det dokumentariske. Et kort ophold er også memoirer – forfatterens bog om at genopdage den dreng, han var engang, da han voksede op i Södertälje.

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET

Arrangementet foregår på svensk og dansk

Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

Tak til: