Ayad Akhtar og Hakan Günday

USA

torsdag 10. maj 2012 kl. 20:00 Dronningesalen

 

Igen i år samarbejder vi med den store, danske litteraturfestival CPH:LITT om at præsentere et bredt udvalg af de største og mest anmelderroste, internationale forfattere. Denne dag tilbyder vi et udvidet International Forfatterscene-program, hvor du udover hovednavnet, den amerikanske forfatter Ayad Akhtar, kan opleve en række markante tyrkiske forfatter og vinderne af CPH.Litts litteraturkonkurrence under temaet Arabisk Forår.

Allerede fra kl. 17.30 til kl. 19 har vi forfattersamtaler i cafe øieblikket:

17.30 til 18.10 Oya Baydar – tyrkisk forfatter, har levet mange år i eksil i bl.a. Sovjetunionen og flere europæiske lande – og har udgivet en række prisvindende bøger – senest for bogen : Cöplügün Generali i 2009. Baydar interviewes på tyrkisk af Sadi Tekelioglu og samtalen oversættes til dansk. (arrangementet kræver ikke billet).

18.15-19.00 Asli Erdogan er et af tyrkisk litteraturs største og mest kontroversielle navne. Hun er kendt for sin ihærdige kamp for menneskerettigheder og ytringsfrihed i Tyrkiet. Hun er oversat til en række sprog (dog ikke dansk) og har modtaget en række litterære priser bl.a Deutsche Welles litteraturpris. (Arrangementet kræver ikke billet).

Fra kl. 20 til 21.15 fokuserer vi på det Arabiske Forår. Her præsenterer vi de fire unge arabisktalende prisvindere fra CPH:LITT’s litteraturkonkurrence under temaet ”Arabisk forår”. Ines al Abbasi (TN), Alhadj Ould Ibrahim (MR), Samar Abd al Jaber (PAL) & Aram Tahhan (SY). Moderatere: Anders Hastrup og Anders Jerichow

Fra 21 til 21.30 er der pause, hvor vi byder på vin fra søren k samt chokolade fra Summerbird.

21.30 til 22.45 er det tid til aftenens hovednavn, Ayad Akhtar i samtale med tyrkiske Hakan Günday. Aftenens moderator er Tarek Omar, Politiken.

Hele denne udvidede litteraturaften slutter kl. 22:45.

(det samlede arrangement i Dronningesalen er til normal International Forfatterscene-entrè)


Foto: Oya Baydar

Oya Baydar (TYR), født 1940, studerede oprindeligt sociologi og filosofi, men fra 1965 gav hun sig hen til politik, som medlem af det tyrkiske arbejderparti. I 1971 blev hun arresteret og efter militærkuppet tvunget i eksil for at undgå en dom på 27 års fængsel for sit politiske virke. Igennem 12 år boede hun i Sovjetunionen og flere forskellig europæiske lande, hovedparten af årene i Tyskland. Hjemvendt i 1992, efter en benådning, etablerede hun den tyrkiske fredsbevægelse, som hun stadig er talsmand for. Som forfatter debuterede hun i 1961, og siden har hun udgivet en række prisvindende bøger, senest Çöplügün Generali i 2009. Baydar er ikke oversat til dansk.

Asli Erdogan (TYR), født 1967, er et af tyrkisk litteraturs største og mest kontroversielle navne. Efter at have taget en uddannelse som partikelfysiker, romandebuterede hun i 1994, og fire år senere fik hun sit gennembrud med romanen Kirmizi Pelerinli Kent (Byen med den røde kappe). Erdogan har skrevet flere romaner, noveller og essays og i perioder også artikler til dagbladet Radikal. Hun er oversat til en lang række sprog (dog ikke dansk) og har modtaget en række priser, herunder Deutsche Welles litteraturpris. Erdogan er kendt for sin ihærdige kamp for menneskerettigheder og ytringsfrihed i Tyrkiet.


Foto: Ugur Bektas

Ayad Akthar er oprindeligt skuespiller og underviste i teater i USA. I 2006 blev han nomineret til Independent Spirit Award for Best Screenplay for sin rolle som co-manuskriptforfatter i The War Within.

Hans første roman, Tavshedens smerte (American Dervish), udkom i januar i år og modtog stor ros fra litteraturkritikerne. Tavshedens smerte fortæller historien om en ung pakistansk/amerikansk dreng, der vokser op i USA. Romanen indeholder passager fra koranen og beskriver hovedpersonens kamp med identitet og religion. Samtalen denne aften er med udgangspunkt i denne roman.

Hakan Günday født 1976, har siden sin debut i 2000 skrevet i alt syv romaner. Flere af disse er blevet solgt til oversættelse og filmatisering. Anmeldere i hans hjemland kalder ham en "litteraturens grimme ælling" og "et af de mest bemærkelsesværdige navne i tyrkisk litteratur i det sidste tiår". En anmelder har kaldt hans seneste roman AZ fra 2011 "et slag i ansigtet". Romanen handler om vold, vold fra A til Z – i en tyrkisk familie. I den forstand er både AZ og tidligere Günday-romaner kontroversielle. De stiller spørgsmålstegn ved etablerede strukturer i tyrkisk kultur. Günday er ikke tilgængelig på dansk.
 

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET ONLINE

Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

Arrangementet bliver optaget af DR TV
 

Arrangeres i samarbejde med

chplitt_logo_200

Tak til: