Philippe Claudel

Frankrig

torsdag 13. oktober 2011 kl. 20:00 Dronningesalen

Philippe Claudel. Foto:David Balicki
Foto: David Balicki
 

International Forfatterscene

Philippe Claudel (f.1962) er en af Frankrigs store forfattere og filminstruktører. Han har blandt andre instrueret publikumssuccessen og den anmelderroste film Jeg har elsket dig så længe (2008) med Kristin Scott Thomas i hovedrollen.

Lige nu (7. okt.) er han aktuel på dansk med Efterforskningen på Forlaget Arvids (fransk: L’Enquête 2010). Romanen har bl.a. modtaget Den Franske Bogcafés læserpris i 2011, og det er denne roman, sammen med referencer til hans øvrige værker, Claudel vil tale om, når han er gæst på International Forfatterscene.

Efterforskningen er inspireret af en række selvmord i en fransk virksomhed. En efterforsker ansættes til at opklare årsagen til selvmordene, men begynder hurtigt selv at udvise tegn på mental ubalance. Han prøver at få skrevet sin rapport, mens tingene falder fra hinanden, og han opsluges af virksomheden, hvor farceagtige og uhyggelige begivenheder afløser hinanden.

Gennemgående for Philippe Claudels forfatterskab er de gribende beskrivelser af livets barskhed med et sprog, der roses for at være så smukt, at det står i skærende kontrast til de barske omstændigheder, værkerne udspiller sig i. Hans skarptegnede konturer og metaforer bruges så effektfuldt, at de bryder de triste fortællinger og løfter dem op.

Om den kontrastfyldte tendens i sit forfatterskab og denne insisteren på de mørke sider i mennesket og livet har Claudel selv sagt:

"Det er et paradoks; Jeg vil gerne skrive om kompleksiteten, tragedien i vores dobbelte natur. På samme tid, er jeg i mit personlige liv konstant optimistisk. Det er meget mærkeligt at leve i disse to dimensioner…”

Philippe Claudel arbejdede før sin forfatterkarriere med at undervise handikappede og fængselsindsatte i fransk. Om sin tid som underviser i fængslet har han til The Independent udtalt:

"I gave up all my simple opinions about people, about guilt, about the necessity to judge others ... it would have been impossible for me to write a novel like this one or Grey Souls, to make a movie like I've Loved You So Long, if I hadn't been in jail".

I citatet henviser han til Brodecks rapport, som udkom på dansk i 2009. En roman hvori Claudel genoptager sin udforskning af krigens mysterier, som Grå Sjæle (2003) også tog afsæt i. Bogen, der har modtaget gymnasieelevernes Goncourt-pris, handler om ondskabens påvirkning af mennesker, om en kærlighedshistorie under 2. verdenskrig og om arret efter koncentrationslejrene, som aldrig har lukket sig helt. Det er netop livets grusomhed og barskhed, som Claudel portrætterer, men netop med en kontrast af kærlighed, poetik og varme.

Filmen Il y a longtemps que je t'aime (2008) med Kristin Scott Thomas i hovedrollen er også blevet til på baggrund af Claudels tid som fængselsunderviser. Filmen har modtaget mange kritikerroser og vundet BAFTA-prisen for bedste ikke-engelske film samt to Césars (det franske svar på Oscar).

Hans anden film Tous les soleils havde premiere i Frankrig i marts 2011.

Philippe Claudel optræder i samtale med Bjørn Bredal, forfatter og journalist på Politiken. Oplæsning ved skuespiller Maj-Britt Mathiesen.

Arrangementet bliver til i samarbejde med Forlaget Arvids, Den Franske Bogcafé og Det Franske Institut.

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET ONLINE

Arrangementet foregår på fransk med løbende oversættelser til dansk. Varighed ca. 1½ time. Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

Arrangementet bliver optaget af DR TV   


Tak til:

International Forfatterscene med Philippe Claudel er støttet af:

 

 

Mere om Philippe Claudel

Philippe Claudels debutroman Meuse l’oubli udkom i år 2000. I 2003 udgav han romanen Grå Sjæle (fra. Les Ames grises), og da blev han også en kendt forfatter i de danske læsekredse. På Litteratursiden.dk indledes en anmeldelse af Grå Sjæle med disse ord:

”Det er længe siden, jeg har læst noget så godt, så dybt og så forfærdende ...” og anbefalingen slutter med: ”Jeg fik under læsningen mindelser både om de store russere: Dostojevskij og Tolstoj, om Martin A. Hansens ’Løgneren’ og om Simenons Maigret-figur – så læs endelig med; hos Claudel er vi i fint selskab!”

Grå Sjæle har også modtaget flere priser, heriblandt ”Renaudot-prisen” og i 2004 damebladet ”Elles Store Litterære læserpris”. Romanen er desuden oversat til mange sprog og blev filmatiseret i 2005.

Med udgivelsen af Monsieur Linhs lille pige (dansk 2008) føjede Claudel et nyt register til sit forfatterskab. I denne historie er man langt væk fra hans fødeegn, Lorraine, og 1. verdenskrig, som var omdrejningspunktet i Grå sjæle. Romanen handler om rodløshed og de misforståelser, der opstår når man kommunikerer på to forskellige sprog.