Emmanuel Carrère

tirsdag 27. september 2011 kl. 20:00 Blixen-salen


Foto: P.O.L . / Hélène Bamberger


Del |

International Forfatterscene

Den franske forfatter Emmanuel Carrère (f. 1957) er et kæmpe navn i Frankrig. Han har udgivet en række prisbelønnede bøger og derudover er han en højt estimeret filminstruktør.

Han har stået bag filmatiseringer af flere af sine værker – både som filminstruktør og manuskriptforfatter, hvoraf La Moustache (bog 1986, film 2005) opnåede stor international succes – med den karismatiske Vincent Lindon i hovedrollen.

På romanfronten er han i år aktuel i Danmark med den halvbiografiske roman Andre liv end mit (fransk: D'autres vies que la mienne, 2009). Det er anden gang, at en af Carrères værker oversættes til dansk.

Historien begynder på Sri Lanka i 2004, hvor en fransk forfatter ved navn Emmanuel Carrère holder juleferie med Hélène og deres sammenbragte børn i et forsøg på at puste liv i et lidt træt forhold. De tænker begge, at denne ferie nok bliver deres sidste sammen, hvilket ikke kommer bag på nogen af dem. Som jeget siger: "Jeg har været elsket, men jeg har ikke selv været i stand til at elske - eller ikke haft mulighed for det, men det kommer ud på ét."

Så kommer tsunamien. Som de overlever. I første omgang er de lykkelige over alle at være sluppet uskadt, men rystes kort efter af mødet med en fransk familie, hvis lille datter er druknet.

Efter parrets hjemkomst til Frankrig følger snart en anden død. Juliette – Hélènes søster – taber kampen mod en kræftsygdom. Carrère, der ikke har været specielt tæt på Juliette, beslutter sig for at skrive historien om hendes liv. Fortalt som var det en roman, vokser et ømt og nøgternt portræt frem, både af Juliette og hendes verden – og af fortælleren selv.

I en dansk anmeldelse af værket står der: ”Andre liv end mit" en oprigtig skildring af de katastrofer, der kan ramme dig og mig - ikke i fiktionens, men i den virkelige verden. Resultatet er til at græde over - bogstavelig talt - og til at få håb af. Smukt sprog, tæt på virkeligheden."

Værket sætter store eksistentielle spørgsmål i spil som: Hvornår har et liv været lykkeligt? Og kan sorg give forløsning?

Carrère har udtalt, at han droppede at skrive fiktion, da han blev vidne til de to tragedier, og Andre liv end mit er derfor blevet udnævnt til et mesterstykke i den romangenre, man kalder autofiction. En betegnelse, der kommer af blandingen mellem genrerne fiktion og autobiografi (selvbiografi).

Carrère har også tidligere portrætteret sit eget liv i sit forfatterarbejde, mere eller mindre synligt, men udover denne genklang af virkelige hændelser, er han også rost for at skrive teknisk formfuldendte fiktionsromaner.

Lige nu bliver Carrère rost til skyerne for sit seneste værk Limonov (2011), der blandt andet fik Emmanuel Carrère med i opløbet til den prestigefyldte franske litteraturpris Prix Goncourt 2011. Limonov udkommer på dansk i foråret 2012 på forlaget Tiderne Skifter.

På International Forfatterscene vil han tale om Andre liv end mit, om tab og at turde sige ja samt om at bruge filmens sprog til at formidle sine historier. Han interviewes af journalist og vært på DR’s Kulturnyt Tore Leifer.

Arrangeret i samarbejde med forlaget Tiderne Skifter.

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET ONLINE

Arrangementet foregår på fransk med løbende oversættelser til dansk og varer ca. 1½ time. Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird   


Tak til: