Gyrðir Elíasson

Island

tirsdag 30. august 2011 kl. 20:00 Dronningesalen

Del |

International Forfatterscene

”Der er tale om stilistisk ordkunst på et højt niveau som skildrer indre og ydre trusler i dialog med verdenslitteraturen”. Sådan lød ordene fra bedømmelseskomiteen for Nordisk Råds Litteraturpris, da de i april offentliggjorde dette års vinderværk, novellesamlingen Milli trjánna (2010, Mellem træerne) af Gyrðir Elíasson(f. 1961). I august kan den islandske forfatter opleves på International Forfatterscene.

I Mellem træerne væves 47 noveller ind i hinanden, og Gyrðir Elíasson henviser til tidligere tekster i forfatter-skabet såvel som til ældre litteratur, ikke mindst nordisk. Elíasson har siden sin litterære debut i 1983 bygget et ejendommeligt univers op, hvor de enkelte tekster virker ved den helhed, de indgår i, og man kan se Elíassons produktion som en uendelig tekst i konstant udvikling, hvor personer og omgivelser går igen fra værk til værk.

Gyrðir Elíassons forfatterskab er desuden karakteriseret ved en skarp humor og drømmeagtige stemningsbilleder af magi, melankoli og uhygge, som han anvender i fortolkningen af hverdagssituationer. Hans værker indeholder ikke megen handling men er i stedet bygget op omkring sanselige øjeblikke, konserveringer, ofte med udspring i barndomserindringer.

Elíasson har også tidligere været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, nemlig for værket Gula húsið (2000, Det gule hus) i 2002. For den modtog han i stedet Den Islandske Litteraturpris, og i 2009 var Elíasson nomineret til den fornemme Frank O’Connor-litteraturpris for sin forrige novellesamling Steintré (Stentræer).

I forfatterskabet kan læseren finde delvist skeptiske kommentarer til samtiden og særligt det dominerende mediesamfund, men det er kommentarer, der gemmer sig under hans primære interesse for individet og hverdagslivet: ”Moderne forfattere må ikke glemme individets indre liv, der stadig er vigtigt på trods af alt det eksterne, der kæmper for at få vores opmærksomhed”, har Elíasson på et tidspunkt udtalt.

Oplev Gyrðir Elíasson i samtale med Klaus Rothstein, journalist på Weekendavisen samt redaktør og studievært på DR P1.

Lige før annonceringen af prisvinderen i april afholdt Det Kongelige Bibliotek, under stor pressebevågenhed, et arrangement, hvor den nordiske litteraturpris var til debat. Hvad skal vi med prisen og ud fra hvilke kriterier vælges vinderen? Prisoverrækkelsen til Gyrðir Elíasson  foregår den 2. november i København og i anledning af dette, samt 50-års jubilæet for Nordisk Råds Litteraturpris, vil man på International Forfatterscene den 31. oktober kunne opleve tidligere vindere af prisen, heriblandt svenske Sara Stridsberg, danske Naja Marie Aidt og islandske Sjón. Følg med på www.densortediamant.dk.

Arrangeret i samarbejde med Forlaget Torgard. Gyrðir Elíasson på International Forfatterscene samt de øvrige arrangementer omkring Nordisk Råds Litteraturpris er derudover arrangeret i samarbejde med Norden i Fokus.

Læs mere

"Jeg ville egentlig være maler" - Interview med Gyrðir Elíassons

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET ONLINE

Arrangementet foregår på engelsk og varer ca. 1½ time. Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

Arrangementet bliver optaget af DR TV   


Tak til: