Beate Grimsrud

Norge/Sverige

lørdag 14. maj 2011 kl. 20:00 OBS: Flyttet til Blixen-salen

International Forfatterscene

Det Kongelige Bibliotek præsenterer i samarbejde med litteraturfestivalen CPH:LITT Beate Grimsrud på International Forfatterscene. Grimsrud modtog i marts i år den norske kritikerpris, og modtog også i år sin anden nominering til Nordisk Råds Litteraturpris. Oplev hende i Den Sorte Diamant, hvor hun i samtale med Anette Dina Sørensen vil fortælle om sit forfatterskab og særligt sit seneste værk, den stærke, delvist selvbiografiske En dåre fri.

Forfatter Beate Grimsrud (f. 1963), debuterede i 1989 på svensk med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår og slog igennem med romanen At smyge forbi en økse (1998). Grimsrud er helt usædvanligt nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2011 i både Sverige og i Norge for den delvist selvbiografiske roman En dåre fri (2010). Forfatteren stammer fra Norge men har i mange år været bosat i Stockholm, og hun udgiver sine bøger på både svensk og norsk.

Romanen En dåre fri er i en anmeldelse fra Weekendavisen blevet rost for at være: ”en særdeles interessant og vedkommende roman med et dybt bevægende og indsigtsfuldt psykologisk portræt af en schizofren kvindelig forfatter, hvis liv bliver styret af en række magtfulde og insisterende stemmer inde i hovedet”.
I virkeligheden kan denne personbeskrivelse lige så godt passe på Beate Grimsrud, som selv er skizofren. Foruden lighedstræk på det mentale plan er der en række andre fællestræk mellem hovedpersonen Eli og virkelighedens Beate. Eli flytter fra Oslo til Stockholm for at gå på forfatterskole, hun skriver de samme bøger og bliver udnævnt til de samme priser som Beate. Hun har skrevet og instrueret de samme film som Beate Grimsrud har i virkeligheden, nemlig dokumentarerne Ballen i øyet fra 2000 og Det pleier å gå bra fra 2010. Dog holder Grimsrud fast i at kalde sit aktuelle værk for en roman og ikke en selvbiografi. Værket indeholder altså fiktive elementer – hvilke, må være op til læseren at gruble over.

Denne jonglering mellem fiktion og virkelighed blandt forfattere har der i nogen tid været heftig debat om. Specielt i Sverige og Norge. Journalist og kritiker Klaus Rohtstein skrev i førnævnte anmeldelse fra Weekendavisen, at En dåre fri rammer ”midt ned i den mest intense kultur- og kunstdebat i Norden i mange år, nemlig den om brugen af det ultrapersonlige og censurløst selvbiografiske stof, som Karl Ove Knausgårds massive seksbinds romanserie under fællestitlen Min kamp har afstedkommet”.

Den norske forfatter, Karl Ove Knausgård, der i øvrigt også er svensk bosat, besøgte International Forfatterscene i marts i år til et udsolgt arrangement. Hans værker er nærmest minutiøse gengivelser af en ikke altid spændende hverdag, og den private skildring af livets mere uskønne sider er også kendetegnende for Grimsruds En dåre fri. Læserne kommer i disse værker meget tæt på forfatterne bag bøgerne, forfattere som ikke altid har det særlig godt og som kritiserer verden omkring dem, og det virker til at være populært.

Oplev Beate Grimsrud i samtale med Anette Dina Sørensen (forsker og redaktør inden for køn, seksualitet og massekultur)

International Forfatterscene med Beate Grimsrud arrangeres i samarbejde med Københavns internationale litteraturfestival CPH:LITT. Festivalen afholdes fra 12.-15. maj.

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET ONLINE

Arrangementet varer ca. 1½ time. Efter arrangementet serveres et glas vin og chokolade fra Summerbird

Arrangementet bliver optaget af DR TV   


Tak til: