Erica Jong - International Kvindeaften

tirsdag 8. marts 2011 kl. 19:00 Dronningesalen

Den amerikanske forfatter og feministiske ikon Erica Jong besøger Den Sorte Diamant i anledning af International Kvindeaften 8. marts.

Derudover optræder Mouritz/Hørslev Projektet med digter Lone Hørslev og musiker Mads Mouritz, filminstruktør Heidi Maria Faisst og perkussionist Simona Abdallah. I løbet af aftenen vil kunstnerne diskutere aftenens temaer: relationer, generationer og forældreroller.

Aftenens moderator er Mette Davidsen-Nielsen, adm. direktør Information.

International Kvindeaften arrangeres i samarbejde med KVINFO.

Den fascinerende amerikanske forfatter, digter og essayist Erica Jong blev for alvor kendt med sin debutroman Luft under Vingerne (Fear of Flying, 1973), der har solgt over 20 millioner eksemplarer og er oversat til 27 sprog. Jong har berørt millioner af kvinder verden over, har fået dem til at åbne øjnene op og givet dem et sprog at tale i - om sex, livet, glæde og eventyr.

Da Luft under Vingerne udkom, var den både chokerende og revolutionerende og vakte opsigt på grund af det frimodige sprog, de eksplicitte beskrivelser af erotiske møder og åbenheden om kvinders seksuelle lyster. Det er en humoristisk og begavet frigørelsesroman, der skildrer hovedpersonen, den frygtløse og enerådige Isadora Wing, som en erotisk opdagelsesrejsende, der under overskriften ’the zipless fuck’ ('det gnidningsløse knald') udfordrer den traditionelle kvinderolle.

Gennem hele forfatterskabet, der nu tæller over 20 bøger – poesi, romaner og essays - har Jongs fokus været kvinders liv og status. I november 2010 skrev hun essayet Mother Madness i det amerikanske dagblad Wall Street Journal. Her går Jong i clinch med en omsiggribende moderkult, der ifølge Jong gør kvinder til ofre og kan vise sig at være en større trussel mod kvinders frihed end mænd nogensinde har været.

Med udgangspunkt i sit eget liv som enlig mor og forfatter, skriver Jong, at moderskabet blevet glamourøst og børn et uundværligt statussymbol. Men børn som statussymboler kan være det ultimative fængsel for kvinder. Jong refererer til ”i favn”-principperne (attachment parenting): Man skal bære sit barn i favnen, sove med det og fuldstændig tilpasse sig dets behov, levemiljørigtigt og selv lave babymad osv. Moderne forældre – mødre især - er blevet påtvunget en ny moralsk orden, og forestillinger om kvindelighed og moderlighed truer kvinders frihed. I følge Jong har vi udviklet en ny torturform for mødre: en række forventninger, der betyder, at mødrene føler, at de ikke slår til, uanset hvor omsorgsfuldt de tager sig af deres børn. Jong er klar i talen: Moderkulten er et fængsel for mødre og et lige så stort tilbageslag for kvinders frihed som antiabortbevægelsen.

Den 8. marts får hendes danske publikum en enestående chance for at høre Erica Jong tale om sit forfatterskab, relationer og forældreskab.

Læs Erica Jongs essay om moderne forældreskab Mother Madness i Washington Post

Og Erica Jongs datters tekst om at vokse op med Erica Jong

Erica Jongs essay oversat til dansk i Politiken:

Erica Jongs hjemmeside:
http://www.ericajong.com/

  

Lone Hørslev

Mød bl.a. digteren Lone Hørslev (f.1974), en af Danmarks mest læste og roste yngre forfattere. Lone Hørslev har bl.a. udgivet Naturlige fjender, men slog for alvor igennem med den meget omtalte digtsamling Jeg ved ikke om den slags tanker er normale – Skilsmissedigte, en meget privat samling tekster om hendes egen skilsmisse. Lone Hørslev er aktuel med en ny roman, Sorg og camping, der udkommer den 18. marts. 

Filminstruktør Heidi Maria Faisst (f. 1972). Heidi Maria Faisst har instrueret den prisvindende spillefilm Velsignelsen, der ligesom Faissts andre film tematiserer de tabubelagte følelser i de helt nære relationer og den stærke, næsten klaustrofobiske relation mellem mødre og døtre.

Perkussionist Simona Abdallah (f. 1979) – den eneste palæstinensiske kvinde i Skandinavien – hvis ikke i hele verden, der er professionel perkussionist. I dag turnerer hun over hele verden, men som ungt barn gav hendes forældre besked om at lægge trommen på hylden – det var ikke noget for unge piger.

 
Standard  160 kr.
Studerende 100 kr.
Diamantklub 110 kr.
UDSOLGT

 

Arrangementet  varer ca. 3 time.

Arrangementet bliver optaget af DR TV   

I samarbejde med:


Tak til: