Herta Müller

Tyskland/Rumænien

onsdag 24. november 2010 kl. 20:00 Dronningesalen

International Forfatterscene

Nu har du mulighed til at opleve den tysk-rumænske forfatter Herta Müller (f. 1953), der vandt Nobelprisen i litteratur i 2009. I samtale med Marc-Christoph Wagner

Herta Müller er opvokset i Rumænien under Ceausescus styre og udvandrede fra DDR og dets hemmelige politi til Vesttyskland i 1987. 

Herta Müller fik Nobelprisen, fordi hun ”tegner hjemløshedens landskab med poesiens fortætning og prosaens saglighed”, hed det fra komiteen.

Herta Müllers litteratur er vidnesbyrd-litteratur, og i sine bøger beskriver hun sin historie og opvækst i Rumænien. Hun er kendt for sine skildringer af den undertrykkelse og politisk forfølgelse, som i særlig grad prægede Østeuropa igennem årtier. Herta Müller formidler på denne måde diktaturets erfaring, og alle hendes bøger handler på sin vis om Ceausescu og om livet under den tidligere rumænske diktator.

Herta Müller debuterede som forfatter i 1982 og har, foruden nobelprisen, modtaget en række andre litterære udmærkelser. Hendes bøger er oversat til mange sprog, og på dansk er udkommet Ræven var allerede dengang jægeren (1994), Dyret i hjertet (1997), Mennesket er en stor fasan i verden (2009), Rejsende på et ben (1990) og Barfodet februar (1989). Derudover blev essaysamlingen Kongen bukker og dræber genudgivet sidste år.

I Diamanten vil Herta Müller fortælle om sin nyeste udgivelse Atemschaukel (aug. 2009). Atemschaukel er fortællingen om Leopold Auberg, der befinder sig i en sovjetisk arbejdslejr på ubestemt tid, men der trods fornedrelsen formår at bevare stoltheden og poesien. Bogen udkommer på Gyldendal sensommer 2010 oversat af Karsten Sand Iversen. Den danske titel er endnu ikke besluttet.

Arrangementet foregår på tysk og varer ca. 1½ time.

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
UDSOLGT


Arrangementet bliver optaget af DR TV   
 


Tak til:

Gyldendal
DR Læseklubber

Arrangeres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.