Sjón

Island

onsdag 1. september 2010 kl. 20:00 Dronningesalen

 

International Forfatterscene

Oplev Sjón i samtale med Erik Skyum-Nielsen.

Sjón betyder ”syn” og er kunstnernavnet til den islandske forfatter Sigurjón Birgir Sigurðson (f. 1962). Samtidigt er navnet en forkortelse af S(igur)jón. 

Sjón debuterede som 16-årig med digtsamlingen Synir (Visioner, 1978), og siden har han udgivet teaterstykker, en børnebog, elleve digtsamlinger og fem romaner.

Hans første roman, Stálnótt (Stålnat). blev udgivet i 1987. Det islandske folkesagn, kortromanen Skugga-Baldur (2003, da. 2005), indbragte Sjón Nordisk Råds Litteraturpris 2005. Samme år blev Splinten fra Argo (da. 2006) kåret som årets bedste roman i Island.

Han har udgivet flere digtsamlinger på eget forlag, og disse er blevet solgt på værtshuse – værtshusdigte er næsten er etableret genre på Island.

Sjón er kendt på Island som undergrundspoet. Han arbejder indenfor flere genrer end litteraturen; billedkunst, musik, litteratur, performance og film.

I 1980'erne blev han forgrundsfigur i det surrealistiske kunstkollektiv Medusa i Reykjavik. Han har skrevet sangtekster for bl.a. Bjørk, og blev også Oscar-nomineret for musikken til Lars von Triers film Dancer in the Dark (2000). Sjón har desuden skrevet forord til Valerie Solanas' tordnende SCUM Manifest (da. 2010).

Sjón har en unik evne til at sammenvæve international kultur, myter, litteratur og populærkultur. Hans fortællerstil er let og humorfyldt. Både i hans romaner og digte mødes himmel og jord.

Sjón besøger Diamanten i forbindelse med den danske udgivelse af hans nye roman, Tusmørkeundere (2008), der udkommer august 2010.

 

 
Standard  110 kr.
Studerende 60 kr.
Diamantklub 70 kr.
KØB BILLET ONLINE 

Forsalg i Diamantens reception, hos Billetlugen og i Fona-butikker

Arrangementet foregår på engelsk og varer ca. 1½ time.

Diamantklubmedlemmer kan bestille billetter på 3313 3020.
Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling.

Læs mere

Læs A.S. Byatts anmeldelse af Skugga-Baldur("The Blue Fox") i The Times