Lars Saabye Christensen

Norge

mandag 7. september 2009 kl. 20:00 Dronningesalen

International Forfatterscene
 

Se et sammendrag af det bedste fra Lars Saabye Christensens besøg i Diamanten!

I samtale med Anette Dina Sørensen fortæller forfatteren om humorens afhængighed af det tragiske, om at være dårlig til at stå på skøjter og om for første gang at opleve sin egen stemme:

Se hele samtalen på DR's hjemmeside

 

Saabye Christensen besøgte Den Sorte Diamant og talte med Anette Dina Sørensen, litteraturkritiker og journalist på bl.a. Politiken, om sin karriere, forfatterskab og seneste roman, Åbent Hus.

Saabye Christensen (f. 1953) tilhører med egne ord ”en generation af forfattere, der egentlig ville have været rockmusikere, men som begyndte at skrive melankolske romaner i stedet for”.

Rockstjerne blev han måske ikke, men hans popularitet er lige så stor.

Han er elsket for sine generationshistorier, der emmer af desillusioneret humor og har samlet en stor og trofast fanskare med sin trilogi om ungdom og opvækst i Oslo, der spænder over Beatles (1984), Bly (1990) og Bisættelsen (2008).

I Saabye Christensens nyeste bog Åbent Hus jonglerer forfatteren atter med de litterære genrer og opsøger både farce, tragedie og krimi i fortællingen om det efterhånden lidt for konforme par Cathrin og Will, der for at få lidt pirring og adspredelse ind i hverdagen opsøger ejendomsmægleres åbent hus-arrangemeter for at dyrke sex i fremmede menneskers hjem.

Saabye Christensen blev for alvor et internationalt navn med Halvbroderen (2001). Den tragikomiske slægtsroman indbragte en stribe af priser, heriblandt Nordisk Råds Litteraturpris, og cementerede Saabye Christensens position som en af Norges betydeligste forfattere.

Hans litterære univers afsøger konsekvent grænserne mellem det realistiske og det usandsynlige; mellem fiktion og selvbiografi. I sine bøger vender han gang på gang tilbage til det Oslo, hvor han selv har boet det meste af sit liv.

På den måde er Saabye Christensen en lokal forfatter, men dog en forfatter, der har formået at bryde langt ud over de lokale grænser og er blevet en af de vigtigste navne på den nordiske, litterære scene.

 

 Tak til:

Arrangementet blev filmet af Danmarks Radio