Montanas Litteraturpris 2020

Se den digitale prisuddelingsfest live fra Den Sorte Diamant!

onsdag 3. marts 2021 kl. 19:00 Dronningesalen

Sådan kan du se med:
Arrangementet er et digitalt arrangement, som du kan streame hjemmefra her på siden 3. marts kl. 19.
Du kan også følge streamingen på vores Facebook-side.

Under nedlukning og isolation har litteraturen endnu engang vist sit værd, og der er derfor ekstra god grund til at afholde denne digitale hyldestaften til litteraturen, som giver læsere over hele landet mulighed for at opleve uddelingen af Montanas Litteraturpris live fra Den Sorte Diamant i København. Til prisuddelingen vil de læse uddrag af deres værker op – og så afsløres vinderen af prisen og medfølgende de 100.000 kr. naturligvis!

I et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek, Montana og Dagbladet Information præsenteres en række af tidens fremmeste forfattere, som har gjort sig bemærket med deres inspirerende og fornyende bidrag til litteraturen.

Montanas Litteraturpris gives til en aktuel dansk forfatter

De otte nominerede er Shadi Angelina Bazeghi for Flowmatic; Solvej Balle for Om udregning af rumfang; Niviaq Korneliussen for Blomsterdalen; Hans Otto Jørgensen for Dead man walking; Halfdan Pisket for Døden; Pernille Ipsen for Et åbent øjeblik; Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt & Henrik Horstbøll for Grov Konfækt; Ida Marie Hede for Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Prisen gives til en aktuel dansk forfatter "som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde", og på listen blandt tidligere vindere tæller store og fremtrædende navne inden for dansksproget litteratur som Mette Moestrup, Asta Olivia Nordenhof, Jonas Eika og – senest – Hanne Højgaard Viemose. Det er derfor en fornem række af forfatterkollegaer, årets prismodtager kommer til at indtræde i.

Hyldest til litteraturen livestreames til hele landet

Montanas Litteraturpris er siden 2006 blevet uddelt på Testrup Højskole i et samarbejde mellem dem og møbelfirmaet Montana og Dagbladet Information, men i år uddeles prisen i Den Sorte Diamant og livestreames til hele landet.

Litteraturprisen hylder forfattere og deres værker, men den fejrer også litteraturen i det hele taget og anerkender, hvor vigtig og dagsordenssættende den, lykkeligvis, stadig er.

"Vores mission med prisen er at honorere den danske kvalitetslitteratur, der flytter mentale grænser hos læserne, har stor kulturel betydning, og som ofte også har det svært på almindelige markedsvilkår. Vi lægger vægt på det nytænkende og formmæssigt fornyende," siger Informations litteraturredaktør Peter Nielsen.

Priskomitéen består af otte kritikere, der hver især indstiller et værk, der er udgivet i det forgangne år. De otte nominerede er udvalgt blandt et stærkt felt, der gjorde 2020 til et helt særligt litterært år. "Vi kunne i år uden problemer have nomineret 30 værker til prisen, men har været nødsaget til at holde det på otte", siger Peter Nielsen. Med prisen følger udover æren og anerkendelsen 100.000 DKK, der er sponsoreret af Montana.

De nominerede er:

Shadi Angelina Bazeghi debuterede i 2015 med den anmelderroste digtsamling VINGESLAG. Forfatteren og medredaktør på tidsskriftet KRITIKER dykker i Flowmatic ned i krigen mellem Iran og Irak i 1980'erne og udforsker på poetisk vis krigens skræk og ødelæggelsen af den menneskelige krop.

Solvej Balle trådte ind på den danske litteraturscene i 90'erne og er nu aktuel med syvbindsværket Om udregning af rumfang, der finurligt undersøger menneskets eksistensvilkår.

Niviaq Korneliussen debuterede i 2014 med romanen HOMO sapienne, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Hendes seneste udgivelse Blomsterdalen bryder med tabu om identitet, selvmord og død.

Hans Otto Jørgensen har udover en talrig produktion af romaner, noveller og digte bl.a. været højskolelærer på Testrup Højskole og i en årrække været rektor på Forfatterskolen. Dead man walking vender tilbage til en familiehistorie, der samtidig handler om landbrugets skæbne og de store identitetsspørgsmål.

Halfdan Pisket er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har skrevet og illustreret en række tegneserier. For Dansker-trilogien vandt Pisket bl.a. Politikens Litteraturpris. Døden er Piskets fængende bud på en utopi om verden efter pandemien.

Pernille Ipsen er uddannet historiker fra Københavns Universitet underviser til dagligt i USA. Et åbent øjeblik skildrer Ipsens egen familiehistorie – om rødstrømpernes kvindekamp i 1970'erne, som samlede syv kvinder fra hver sit hjørne af det danske samfund.

Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt og Henrik Horstbøll er henholdsvis historiker, idéhistoriker og forskningsbibliotekar og har trukket på deres faglighed i værket Grov Konfækt, der kaster blik på de tre år i 1700-tallet, hvor J. F. Struensee afskaffede censuren og indførte trykkefriheden.

Ida Marie Hede er uddannet fra Forfatterskolen i 2008 og har ligeledes læst kunsthistorie på Københavns Universitet. Hede har gjort sig bemærket for sin eksperimenterende stil i tidligere udgivelser som Seancer, Det kemiske bryllup og Inferno og er nu igen aktuel med sin roman Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?


✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉


Kommende arrangementer: