To ikoner, to udstillinger, to kuratorer

Tanker, valg og virkemidler bag udstillinger om/med Nick Cave og Leonard Cohen

torsdag 10. december 2020 kl. 20:00 Dronningesalen
Hvordan laver man en udstilling om berømte kunstnere som Nick Cave og Leonard Cohen? Kuratorer fra Det Kgl. Bibliotek, Kunstforeningen GL STRAND og Nikolaj Kunsthal fortæller
Hvordan laver man en udstilling om berømte kunstnere som Nick Cave og Leonard Cohen? Kuratorer fra Det Kgl. Bibliotek, Kunstforeningen GL STRAND og Nikolaj Kunsthal fortæller

KØB BILLET

   
Standard  125 kr.
Diamantklub   75 kr.
Studerende   65 kr.

Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Nick Cave og Leonard Cohen har begge i år været aktuelle i store udstillinger i København i hhv. Den Sorte Diamant og Kunstforeningen GL STRAND og Nikolaj Kunsthal. Kuratorerne bag, Christina Back og Victor Shiffman taler med Lise Bach Hansen om arbejdet med udstillingerne.

I anledning af den store udstilling, Stranger Than Kindness, om musikeren, historiefortælleren og kulturikonet Nick Cave – kurateret af Nick Cave selv og Christina Back – inviteres hun og kuratoren bag A Crack in Everything, Victor Shiffman, til en samtale om arbejdet med at lave udstillinger om verdenskendte ikoner.

Udstillingen om den verdenskendte romanforfatter, digter og singer-songwriter Leonard Cohen – A Crack in Everything – er den første udstilling, der helt og fuldkomment er dedikeret til aftrykket af Cohens oeuvre. Fotokunstnere, filmskabere, performancekunstnere, der enten har været inspireret, influeret eller på anden vis været påvirket af Cohens liv, værk og kunstneriske arv, er blevet indbudt til at reflektere over hans betydning gennem ny-kommissionerede værker.

Da kuratorerne John Zeppetelli og Victor Shiffman henvendte sig til Cohen for at forelægge ham ideen om udstillingen, var det med en vis ængstelighed. Ville han, der værnede om sit privatliv, overhovedet takke ja til en udstilling, der dykkede ned i hans liv og værk? Cohen indvilgede, til deres lettelse, men gjorde det samtidig klart, at de ikke skulle forvente at se ham til åbningen, og at de under ingen omstændigheder kunne kræve hans tid eller involvering i projektet.

I modsætning hertil er udstillingen på Den Sorte Diamant ­– snarere end at være en udstilling om Nick Cave – en udstilling med Nick Cave. Her har Cave selv haft en betydelig rolle og generøst stillet sig selv og sit levede liv til rådighed – ja, Cave har spillet en så aktiv rolle, at han slet og ret opfatter udstillingen som et Cave-værk i sig selv!

Udstillingen, der går under navnet Stranger Than Kindness og kan opleves frem til 13. februar 2021, består af mere end 300 genstande, som til sammen former en rejse ind i musikeren, historiefortælleren og kulturikonet Nick Caves komplekse, kreative univers - skabt i et tæt samarbejde mellem kurator Christina Back (Det Kgl. Bibliotek), Janine Barrand (Arts Centre Melbourne) og Nick Cave selv.

Der er tale om to forskellige ikoner og to forskellige kuratoriske tilgange – som er resulteret i to forskellige udstillinger. Men hvilke kuratoriske tanker og valg ligger der bag, og hvad er præmissen for at omgås kunstnernes værker og arkiver? Dét og meget mere kan du få et indblik i, når Internationale Forfatterscene gæstes af Christina Back og Victor Shiffman, to af kuratorerne bag de store, internationale udstillinger, interviewes af litteratur og talk-scenens Lise Bach Hansen.

Victor Shiffman er gæstekurator på Musée d'art contemporain de Montréal (MAC) i Canada og står sammen med John Zeppetelli, direktør og hovedkurator på MAC, bag udstillingen om Leonard Cohen, A Crack in Everything.

Christina Back er udstillingsarkitekt og har siden 1998 arbejdet med rumlige iscenesættelser inden for udstillinger, installation og performance. Hun har siden 2006 været ansvarlig for Det Kgl. Biblioteks udstillinger og har, ud over udstillingen med Nick Cave, tidligere stået bag udstillinger om Søren Kierkegaard og Klaus Rifbjerg.

Lise Bach Hansen har i mange år stået i spidsen for International Forfatterscene og i en årrække fået nogle af verdens største forfattere og internationale politikere på scenen i Dronningesalen i Den Sorte Diamant. Hun har sammen med Barbara Læssøe Stephensen for nyligt skrevet bogen Sæt scenen – kunsten at kuratere live-events.

✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉