Sarah Engell og Tomas Lagermand Lundme om ungdomslitteratur

I en tid, hvor ungdom er blevet et vidt begreb og ikke længere afgrænses til en bestemt aldersgruppe, taler to forfattere om fænomenets betydning i dagens samfund

tirsdag 8. september 2020 kl. 17:00 I caféen. Fri entré.
Sarah Engell og Tomas Lagermand Lundme. Foto: Zafar Iqbal og Simon Knudsen
Sarah Engell og Tomas Lagermand Lundme. Foto: Zafar Iqbal og Simon Knudsen

De fleste husker deres første store roman-oplevelse: Måske fik netop dén bog den første kærestesorg til at føles lidt lettere, måske gav den en pause fra hverdagens problemer eller måske fik den bare brikkerne til at falde lidt mere på plads.

Vi har bedt en af de store, kendte ungdomsbogsforfattere, Sarah Engell, om at pege på en kollega, som har inspireret, været forbillede og haft betydning for hendes udvikling som forfatter. Hun har peget på forfatteren Tomas Lagermand Lundme.

De to skal tale med hinanden om ungdomslitteraturens betydning og rolle i et samfund, hvor ungdom er blevet et vidt begreb, som ikke nødvendigvis er afgrænset til en bestemt aldersgruppe længere. Nu er ungdommen også blevet en ønskværdig sindstilstand og et udtryk, som af mange dyrkes hele livet - vi vil på én gang både forstå ungdommen og være som de unge. Men hvad gør dette ved behovet for forklaringer af førstegangsoplevelsen, den ulykkelige kærlighed, de pinlige optrin og det uundgåelige oprør, når alle vil være unge? Bliver de unge for voksne eller de voksne for unge?

Sarah Engell debuterede med ungdomsromanen Hvis bare… i 2009 og har siden udgivet syv ungdomsbøger. Hun er kendt for at skrive med stor indsigt i teenage-livets mange problematikker, som behandles med troværdighed og alvor. I 2017 modtag hun Carlsen Prisen, og hun har siden modtaget både Blixen Prisen og Claus Deleuran Prisen.

Engell udgav for nylig romanen Det øjeblik du tvivler, som foregår i skater-miljøet. I en anmeldelse til 5 hjerter i Politiken skrev Steffen Larsen bl.a.:
'Det er #MeToo på hjul, det her. Og Sarah Engell overskuer det med sit falkeblik og omfavner det med en afmålt varme. Ingen violiner. Men power.'

Tomas Lagermand Lundme debuterede i 1998 med romanen Forhud og har siden udgivet et væld af både børne- og ungdomsbøger, samt digte og romaner. Han bevæger sig i et realistisk univers, hvor temaer som seksualitet, kærlighed, angst og tvivl er dominerende. I sit forfatterskab har han modtaget blandt andet Skriveprisen og Allen Prisen.

Arrangementet er gratis og foregår i Den Sorte Diamants café.

En del af Golden Day Festival.

✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉