Krigsfotograf Jan Grarup: Som jeg husker det – gennem fotos

Den prisbelønnede fotograf, lige nu aktuel med filmen Krigsfotografen, i samtale med journalist Anja Bo om sit livs mange dramaer fra hverdag og krigszoner

mandag 21. oktober 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Foto: Manyar Parwani

KØB BILLET

   
Standard   70 kr.
Diamantklub   30 kr.
Studerende   50 kr.


Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Som jeg husker det hedder Det Kgl. Biblioteks samtalerække i 2019. Der er en lille usikkerhed i titlens udtryk: Hvorfor husker jeg netop dette og ikke noget andet? Hvordan husker andre forløbet af de samme begivenheder?

Det er disse spørgsmål, der vil være i spil, når Morten PapeRitt BjerregaardUffe Ellemann-Jensen og Jan Grarup med hver sin samtalepartner vil udforske deres egen udlægning af et stykke levet liv.

Erindringslitteratur og autofiktion blomstrer i disse år. Måske fordi et livsforløb altid kan vendes og drejes og genfortælles på endeløse måder. Og de fire medvirkende i Som jeg husker det har da også hver sin tilgang til erindringsprojektet.

At huske gennem billeder
Fotograf Jan Grarup har igennem de sidste årtier rejst verden rundt flere gange for at dække krige, konflikter og humanitære katastrofer. Hans bemærkelsesværdige tilværelse, der veksler mellem ophold i verdens mest livstruende og blodige brændpunkter samt forsøg på at opretholde et familieliv i København, er netop blevet skildret i filmen Krigsfotografen instrueret af Boris Bertram. Samtidig er journalist Jacob Fällings biografi om Jan Grarup, Hvor jernkorsene gror, netop udkommet.

Jan Grarups liv er fuldt af historier og dramaer både fra den nære og den fjerne verden, og hans metier som fotograf er på en måde at fastholde hukommelsen om noget fortidigt, som er vigtigt for vor fælles bevidsthed. På denne facon er han del af en lang og vigtig tradition: At skabe en visuel fortælling om verden, fordi netop det visuelle indtryk som regel er det mest uforglemmelige. Vi husker gennem billeder. Som han selv siger i et stort interview i Politiken med Lea Wind-Friis:
’Og så er vi tilbage ved kernen af mit arbejde. At dokumentere og have fragmenter af en virkelighed, så man på sigt kan kigge tilbage og sige: Det var det, der skete.’

Eller som han forklarer om sit mere private liv:
’Kender du det, hvor man kigger tilbage på sit liv og tænker 'gud, gjorde jeg det?', og man ligger og får helt røde ører og siger 'nej nej nej, lalalala', fingrene i ørerne. Det der er en af de sekvenser fra mit liv, hvor jeg tænker: ' Okay, det var eddermame ikke særligt elegant, Jan Grarup.’

Anja BoAnja Bo - i samtale med Jan Grarup på scenen i Dronningesalen

CV
50 år, freelance-reportagefotograf, Uddannet i 1991. Årets Pressefotograf i Danmark samme år.
Ansat på Ekstra Bladet 1991-2001 og på Politiken 2001-2009. Har siden publiceret fotografier i en række internationale magasiner og herhjemme haft flere reportager trykt i Politiken.
Har vundet flere hundrede priser, herunder fire førstepladser i World Press Photo samt flere ærespriser fra b.la. Unicef og W. Eugene Smith Foundation for Humanistic Photography. Står bag fotobøger som Shadowland (2006) og And Then There Was Silence (2017) Far til fire børn i alderen 8 til 23 år.
Kilde: Politiken

Jan Grarup er i samtale med journalist Anja Bo, som er uddannet i journalistik og socialvidenskab fra Roskilde Universitet (2006). Hun har tidligere været reporter på TV2 Nyhederne, Deadline og TV-avisen og stod i spidsen for skarp nyhedsformidling og debat som vært på DR2 Deadline (2007-2014). Siden 2015 har Anja Bo været selvstændig dokumentarist og tv-tilrettelægger.

✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉