Breve i Diamanten: Filmens vidunderlige og nådesløse verden

Oplev enestående, hjerteskærende og chokerende breve fra fortidens store stjerner, bl.a. nye breve fra divaen Asta Nielsen, ledsaget af historiske filmklip fra Cinematekets omfangsrige samling

mandag 4. februar 2019 kl. 19:00 Dronningesalen
Morten Kirkskov, Laura Bro, Thomas Levin, Karin Heinemeier og Ellen Hillingsø læser filmbreve i Dronningesalen. Foto: Isak Hoffmeyer, Lizette Bryrup, Miklos Szabo m.fl.
Morten Kirkskov, Laura Bro, Thomas Levin, Karin Heinemeier og Ellen Hillingsø læser filmbreve i Dronningesalen. Foto: Isak Hoffmeyer, Lizette Bryrup, Miklos Szabo m.fl.

KØB BILLET

 Standard  150 kr.
 Diamantklub    75 kr.
 Student    65 kr.

 

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Det Kgl. Bibliotek hylder det håndskrevne, personlige brev i en tid, hvor e-mails og emojis er blevet de dominerende kommunikationsformer. Denne brev-forestilling med iscenesættelse og oplæsning af enestående filmbreve arrangeres i samarbejde med Cinemateket og Det Danske Filminstitut, og de udvalgte breve fra og til fortidens store stjerner vil være ledsaget af historiske filmklip fra Det Danske Filminstituts omfangsrige filmskat. 

Forestillingen gør samtidig brug af udvalgte filmbreve fra Det Danske Filminstituts særsamlinger. Og i kombination med udvalget fra Det Kgl. Biblioteks egne brev-samlinger tegnes der et unikt billede af, hvor magtfuld dansk film var i begyndelsen af det 20. århundrede, og hvor stormomsust tilværelsen var for idoler som Asta Nielsen, Betty Nansen og Clara Pontoppidan samt en filminstruktør som Carl Th. Dreyer. Sidstnævnte har bl.a. modtaget et brev fra en desperat kvinde, som er blevet tryllebundet af Dreyers film Gertrud i 1964:
’En mand der kan lave en så vidunderlig film må ikke alene være stor som kunstner, men også stor som menneske. Der er noget, der siger mig, at netop De er det eneste menneske, der kan forstå og hjælpe mig.’

Skuespillerne Morten Kirkskov, Laura Bro, Thomas Levin, Karin Heinemeier og Ellen Hillingsø vil levendegøre filmbrevene på scenen i Dronningesalen.
De klassiske filmklip akkompagneres af Lars Fjeldmose.  

’Hver time synes jeg er en evighed’

Solstad omslagAsta Nielsen (1881-1972) som stumfilmstjerne i storhedstiden. Foto: Ullstein Bild

Fra Asta Nielsens hånd vil der blive lejlighed til for første gang at høre udvalgte dele af de 38 breve fra 1954-70, som Det Kgl. Bibliotek netop har erhvervet. Modtageren af brevene var kollegaen Clara Pontoppidan, og i sidste del af dem kredser den danske diva ofte om smerten over datteren Jestas selvmord i 1964:
’(…) i begyndelsen tror man ikke helt paa en saadan ulykke, men bagefter kommer visheden og det forfærdelige savn. Hver time synes jeg er en evighed (…)’.

Men brevene berører også emner som alderens ensomhed, fjernsynets (skuffende) indtog, Klaus Rifbjergs moderne dramatik, charterrejsens ulidelighed og Clara Pontoppidans kunstneriske genius. Det hele på en klangbund af diva-følsomhed og bittersmuk livs-visdom:

’Alderen har jo blandt mange andre minusser det, at man lærer menneskene grundigt at kende.’

Brev-erhvervelsen indskriver sig i den Asta Nielsen-samling, som Det Kgl. Bibliotek allerede har. Samlingen består bl.a. af manuskripter, breve, scrapbøger og personlige noder.  

Et lille udvalg af Asta Nielsens netop erhvervede breve vil være udstillet i en montre på Speciallæsesalen (tidligere Læsesal Vest) i Den Sorte Diamant t.o.m. den 4. februar. 

Medvirkende:

Morten Kirkskov var fra 2011 til 2015 teaterdirektør på Aalborg Teater og fra 2015 skuespilchef på Det Kgl. Teater. Kirkskov er desuden uddannet fra skuespiller fra Skuespillerskolen ved Odense Teater og har haft en lang række roller på blandt andet Østre Gasværk, Aalborg Teater og Mungo Park. Siden 1998 har han været underviser på Statens Teaterskole.
Laura Bro er uddannet fra Statens Teaterskole i 2002 og havde sin debut i Vildanden på Det Danske Teater samme år. Hun har desuden medvirket i Susanne Biers Brødre, komedien Den Rette Ånd og DR’s Krøniken

Thomas Levin fik sit gennembrud i 1998 da han medvirkede i Skind på Teater Grob. I 2003 modtog han en Reumert talentpris for sit virke som skuespiller. Han har desuden modtaget en Reumert for årets dramatiker for sit skuespil Peter & Elgen i 2012.
Karin Heinemeier er uddannet på Skuespillerskolen ved Århus Teater 2004 og har siden været tilknyttet Aalborg Teater, hvor hun bl.a. har spillet Ditte i Jomfru Ane Gade i 2004 og Giacinta i Sommerlængsleri 2006.
Ellen Hillingsø fik sit folkelige gennembrud i tv-serien Charlot og Charlotte (1996). Hun blev uddannet fra Aarhus Teaterskole i 1994 og har siden da haft en alsidig karriere. Hun debuterede på film i Krystalbarnet (1996) og har siden bl.a. medvirket i Mifunes sidste sang, En kort en lang og Anja og Viktor. Hun har haft roller i tv-serier som Nikolaj og JulieLivvagterne, Anna Pihl og Broen og desuden lavet teater, radio, tegnefilm, lydbøger, reklamer og oplæsning.

Skuespiller Lotte Andersen læser uddrag af brevveksling mellem kunstner-ægteparret Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsen ved en tidligere brev-forestilling:

Læs artikel i Det Kgl. Biblioteks Kulturkalender om Cinematekets store samling af breve fra og til danske filmstjerner.


Ugen efter viser Cinemateket tre film, herunder Dreyers Gertrud, hvor brevskriverne optræder enten foran eller bag kameraet