Laurent Fabius (FR)

En del af Arctic Imagination

onsdag 31. maj 2017 kl. 17:30 Dronningesalen
Laurent Fabius under World Climate Change Conference 2015 (COP21) i Le Bourget (foto: Stephane Mahe) 

KØB BILLET

Standard 100 kr.
Diamantklub 65 kr.
Studerende 30 kr.

Arrangementet foregår på engelsk
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Det progressive Frankrig: Diplomaten med hammerslaget

På afgørende fælles internationale dagsordener som europæisk samarbejde, antipopulisme og klimaforhandlinger er Frankrig lige nu landet, der viser lederskab og handling.

Med valget af Emmanuel Macron til ny præsident blev populismens domino-effekt for alvor bremset, lige som Macron også havde det europæiske samarbejde højt på dagsordenen.

På klima-området havde hans kollega Laurent Fabius allerede i 2015 markeret Frankrig som et foregangsland i den progressive bølge, da han som fransk forhandlingsleder blev verdenskendt for sin diplomatiske taktik under det skelsættende klimatopmøde COP21 i Paris.

Dette er et af flere arrangementer i Danmark under overskriften Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten

På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Seks store biblioteker i New York, København, Stockholm, Oslo og Nuuk går i 2017 med Arctic Imagination sammen om et enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området.

Læs mere om projektet

 

Fabius er som Macron en slags personifikation af det udadvendte, samarbejdsvillige og fremskridtsvenlige Frankrig, og nu deltager han i Arctic Imagination i Den Sorte Diamant i en samtale med journalist og Grønlands-kender Martin Breum.

Laurent Fabius, der er tidligere premier- og udenrigsminister, afsluttede efter en enestående diplomatiske indsats de komplicerede drøftelser under COP21 i Paris med den grønne hammer i hånden og et udslagsgivende: 'Accepté!' Og dermed markeredes det afgørende historiske øjeblik, hvor klodens lande indgik en fælles aftale mod klimaforandringerne. Derpå så man verdens ledere springe op af stolene og bryde ud i bifald og hurraråb.

Det lille tv-klip gik verden rundt og markerede et af højdepunkterne i FN's historie, men også et højdepunkt for det progressive Frankrig, der med Laurent Fabius i spidsen navigerede sig elegant og inkluderende igennem de 11 dage lange klimaforhandlinger - i skærende kontrast til det foregående klimatopmøde her i landet, senere omtalt som 'fiaskoen i København'.

84475_2371_fd2365c2e9f54e5490838519ea8997f6_original.ashe Martin Breum


Laurent Fabius vil med sin erfaring fra det banebrydende klimatopmøde bidrage til den internationale brainstorm om den smeltende is i Arktis, som Arctic Imagination sætter i værk med sit bidrag fra kunsntere, forfattere, aktivister og politikere i København, Oslo, Stockholm, Nuuk og New York. Han er kendt for at være en unik politisk begavelse i international politik. Allerede i en alder af 37 år blev han i 1984 premierminister i Frankrig i holdet omkring den socialistiske præsident Francois Mitterand, som han arbejdede tæt sammen med i starten af sin karriere.

Martin Breum er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole. Tidligere vært for DR Udland og DR Deadline. Har udgivet bøgerne Når isen forsvinder (2013, 2. rev. udgave) og Balladen om Grønland (2014). Indehaver af titlen som DRs første medarbejder på Nordpolen.